NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Orlando eye filmmuseum1

Orlando

Orlando

Sally Potter / GB, NL, FR, IT, RU, 1992 / 94 min.

Regisseur Sally Potter bewerkte Virgina Woolfs gelijknamige roman uit 1928, met briljant en betoverend resultaat. De jonge Orlando voert ons door vier eeuwen Engelse geschiedenis naar de twintigste eeuw. Halverwege verandert Orlando van geslacht en ontwikkelt zich tot een zelfbewuste moderne vrouw.

Poster orlando eye filmmuseum

Sally Potter's spektakelfilm tart alle conventies, door vier eeuwen te bekijken door de ogen van twee sekses. Tilda Swinton verbeeldt met haar personage de ultieme genderfluïditeit: “Het gaat om onvermijdelijke, eeuwige verandering, het enige waarop we kunnen vertrouwen.” Deze Europese coproductie is ook een luisterrijke ode aan Engeland en Virgina Woolf en ook een intelligent commentaar op typisch Engelse zaken als klassenbewustzijn en onderdrukte seksualiteit.

onberispelijk ontworpen

De androgyne geschiedenis is vormgegeven door de Nederlandse production designers Ben van Os en Jan Roelfs. De onberispelijk ontworpen vignetten van Orlando zien we terug in de gefilmde diorama's van Wes Anderson of in Marie Antoinette van Sofia Coppola. Het briljant originele scenario wordt op filmscholen bestudeerd als voorbeeld van een radicale en succesvolle adaptatie van een klassiek werk.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Sally Potter

Productiejaar

1992

Productieland(en)

GB, NL, FR, IT, RU

Originele titel

Orlando

Lengte

94 min.

Taal

Engels, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
Orlando eye filmmuseum2
Orlando eye filmmuseum3