NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Ornamental Hairpin (Hiroshi Shimizu, JP 1941)

Ornamental Hairpin

Hiroshi Shimizu / JP, 1941 / 75 min.

Twee gekneusde zielen beginnen aan een tedere, aarzelende romance in dit aangrijpende en speelse liefdesverhaal. Een soldaat moet zijn verblijf in een landelijke spa verlengen wanneer hij zijn voet snijdt aan de haarspeld uit de titel. Al snel spoort hij de aardige eigenaresse op en valt als een blok voor haar.

poster Ornamental Hairpin (Hiroshi Shimizu, JP 1941)
Shimizu's film over een bonte groep vakantiegangers die in de zomer in een spa verblijft, begint als een komedie en verandert dan bijna onmerkbaar in een aangrijpend drama. De grote acteur Chishu Ryu (vooral bekend van zijn werk met Ozu) speelt een soldaat die gewond raakt aan zijn voet wanneer hij op een haarspeld in het gemeenschappelijke bad stapt. Hij ontdekt dat de speld is achtergelaten door een jonge vrouw gespeeld door Kinuya Tanaka (bekend voor haar werk met Mizoguchi).

Wanneer ze terugkeert naar het resort om zich te verontschuldigen, denken alle gasten dat er liefde in het spel moet zijn. Maar Shimizu, een meester in subtiliteit, besluit het verhaal in een interessantere richting te sturen, in zijn bedrieglijk lichte meesterwerk. The Ornamental Hairpin, uitgebracht minder dan vier maanden voor het bombardement op Pearl Harbor, bevat vluchtige verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en het feit dat Tanaka’s personage een geisha is.

Van alle regisseurs die naam maakten tijdens het gouden tijdperk van de Japanse studio's van de jaren dertig, was Hiroshi Shimizu een van de meest gerespecteerde en tegenwoordig een van de minst bekende regisseurs. Shimizu was een nieuwsgierige, invoelende verteller die gefascineerd was door personages aan de rand van de samenleving.

Vertoning op 35mm (collectie National Film Archive of Japan).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Hiroshi Shimizu

Productiejaar

1941

Productieland(en)

JP

Originele titel

Kanzashi

Lengte

75 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100 (still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951))
still uit Ornamental Hairpin (Hiroshi Shimizu, JP 1941)
still uit Ornamental Hairpin (Hiroshi Shimizu, JP 1941)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.