Skip to content
NLEN
still uit Otto e mezzo (8 ½) (Federico Fellini, IT 1963)

Otto e mezzo

Federico Fellini / IT, FR, 1963 / 138 min.

Fellini’s Oscarwinnende fantasie over zijn alter ego, de in een artistieke crisis verkerende regisseur Guido Anselmi (Marcello Mastroianni). Vlak voordat de opnamen beginnen, besluit de regisseur, die zich in een kuuroord heeft teruggetrokken, zijn gebrek aan inspiratie tot onderwerp van de film te maken.

poster Otto e mezzo (8 ½) (Federico Fellini, IT 1963)
Anselmi, Fellini's alter ego, breekt zich het hoofd over een nieuwe film maar kampt met zorgwekkend inspiratiegebrek. Hij komt maar niet toe aan het uitwerken van een deugdelijk scenario. Niet alleen zijn vrouw en minnares eisen zijn aandacht op, ook de ongeduldige producent, agressieve critici en om rollen bedelende actrices nemen hem in beslag. Ten einde raad besluit Anselmi zijn gebrek aan inspiratie tot onderwerp te maken, met een felliniaanse “film over film” als weergaloos resultaat.

Zeven speelfilms en een aantal korte producties had Federico Fellini op zijn naam staan toen hij aan nummer '8½' begon. Otto e mezzo (1963) wordt als toppunt van Fellini's filmische fantasie gezien, een cruciale film in Fellini's oeuvre.

Vertoning van de digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Federico Fellini

Productiejaar

1963

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

Otto e mezzo

Lengte

138 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Otto e mezzo (8 ½) (Federico Fellini, IT 1963)
still uit Otto e mezzo (8 ½) (Federico Fellini, IT 1963)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.