NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Paranoia (Adriaan Ditvoorst, NL 1967)

Paranoia

Paranoia

Adriaan Ditvoorst / NL, 1967 / 101 min.

Verfilming van W.F. Hermans' novelle Paranoia (1953), over een door de oorlog getraumatiseerde jongeman. Arnold Clever beeldt zich in dat hij een internationaal gezocht oorlogsmisdadiger is wiens signalement door de kranten is verspreid. Zijn waanvoorstellingen leiden zijn ondergang in.

poster Paranoia (Adriaan Ditvoorst, NL 1967)

Paranoia was de eerste avondvullende speelfilm van Adriaan Ditvoorst, die met zijn korte debuutfilm Ik kom wat later naar Madra (1965) internationaal de aandacht trok. De pers noteerde dat Ditvoorst door spaarzaam gebruik van dialogen, indringende beelden en een angstaanjagende sfeer de duistere toon van Hermans' novelle goed had weten te treffen.

Voor de hoofdrol koos Ditvoorst een amateur, Kees van Eyk. Tot de rest van de cast behoorden onder meer schrijfster Pamela Koevoets, Mimi Kok, filmrecensent en -producent Rob du Mée en Rudolf Lucieer.

Waanzin zou een terugkerend thema blijken in Ditvoorsts oeuvre. Zoals in de korte film De blinde fotograaf (1973), een absurdistisch verhaal, gesitueerd in een vervreemdende, fraai uitgelichte omgeving, die ook te zien is in Eye.

Details

Regisseur

Adriaan Ditvoorst

Productiejaar

1967

Productieland(en)

NL

Originele titel

Paranoia

Lengte

101 min.

Taal

Nederlands

Drager

35mm

Onderdeel van

W.F. Hermans op film

Willem Frederik Hermans was een van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Op 1 september 2021 is het honderd jaar geleden dat hij werd geboren. Dat wordt door het hele land gevierd met tentoonstellingen en publicaties. Eye sluit aan met alle verfilmingen van zijn werk door Nederlandse filmmakers.

Lees meer
still uit Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)
still uit Paranoia (Adriaan Ditvoorst, NL 1967)
still uit Paranoia (Adriaan Ditvoorst, NL 1967)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.