NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Pavarotti eye filmmuseum 2

Pavarotti

Pavarotti

Ron Howard / GB, US, 2019 / 114 min.

‘Pavarotti’: zeg de naam en meteen duikt het beeld op van de man met de witte zakdoek die de hoogste C’s door de operahuizen liet schallen. Regisseur Ron Howard volgt de ontwikkeling van de eenvoudige bakkerszoon uit Modena tot wereldster. Familieleden, collega’s en vrienden – onder wie Nelson Mandela, Bono en Stevie Wonder – praten over Pavarotti als vader, echtgenoot, muzikaal wonder en likable persoonlijkheid.

Poster pavarotti eye filmmuseum

Bijna veertig jaar stond tenor Luciano Pavarotti (1935-2007) op de planken, als ster in de cast van de grote opera”s van Puccini, Donizetti en Verdi, later ook als soloperformer van recitals. Pavarotti was een natuurtalent, een tenor wiens stem de harten van de mensen trof en de daken van de operahuizen liet trillen.

het leven omarmen

In een vakkundige compilatie van archiefmateriaal, interviews en operaregistraties weeft regisseur Howard een boeiend portret van een man die het leven omarmde. Pavarotti hield van eten – hij groeide van 85 naar 103 kilo -, vrouwen, gezelschap én de opera. Zijn talent maakte hem miljonair, maar niet onbereikbaar voor anderen; Pavarotti wordt door iedereen geroemd om zijn vriendelijkheid, generositeit en humor.

mediaster

Howard (The Da Vinci Code, Apollo 13) schetst de tol van de roem: het eindeloze toeren maakte een familieleven – Pavarotti trouwde twee keer – vrijwel onmogelijk. De documentaire laat ook zien hoe Pavarotti, net als José Carreras en Plácido Domingo, uitgroeide tot mediaster. Zijn carrière bracht de opera onder de aandacht van miljoenen kijkers en bewonderaars.

“...liefdevol en eerlijk portret... (**** Algemeen Dagblad)

“...bijzonder...dat de tranen je ogenblikkelijk in de ogen springen...mooi...knap...aangrijpend... (Het Parool)

“Warm portret... (NRC Handelsblad)

Details

Regisseur

Ron Howard

Productiejaar

2019

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

Pavarotti

Lengte

114 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Pavarotti eye filmmuseum 5
Pavarotti eye filmmuseum 4