Skip to content
NLEN
Perfect blue

Perfect Blue

Satoshi Kon / JP, 1997 / 82 min.

Sinds zijn release in 1997 is Satoshi Kons intense debuutfilm Perfect Blue uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke animefilms aller tijden. Filmmakers als Darren Aronofsky en Christopher Nolan kwamen zelfs in de verleiding om er hier en daar watvan te lenen. 

poster Kaboom 2023

Het is moeilijk dat deze bijna perfecte paranoïde thriller - geïnspireerd door B-films en Italiaanse giallo's - Kons allereerste langspeler was. Voordien had hij vooral gewerkt als mangatekenaar, schrijver, lay-out artist en background designer. De Japanse regisseur maakte in totaal vier speelfilms (waaronder Millennium Actress en Paprika), elk op hun eigen manier memorabel. Perfect Blue is een visionair verhaal over de opkomst van het internet, een gebroken geest en de idolisering van popartiesten. Het is des te jammerder dat Kon in 2010 op 46-jarige leeftijd overleed.

Hoofdpersonage van de film is Mima, een verlegen J-popidool en lid van de meidengroep CHAM! die beslist om te stoppen met zingen zodat ze haar acteercarrière kan nastreven. Al snel krijgt ze een terugkerende rol in een misdaadserie, maar die wordt steeds veeleisender voor haar en voor haar manager Rumi. Bovendien wordt Mima gestalkt door een geobsedeerde fan en ontdekt ze dat intieme over details over haar leven op het internet worden gepubliceerd. Na het filmen van een verkrachtingsscène begint Mima's grens tussen fantasie en realiteit te vervagen, haar identiteit begint af te brokkelen en mensen rondom haar beginnen te sterven.

Dit veelgelaagde psychologisch pareltje zoomt niet alleen in op toxische fandom, maar verkent ook (vrouwelijke) identiteit, voyeurisme, consumentisme, de male gaze en de complexe relatie tussen het zelf en de ander. Kon is erin geslaagd een entertainende B-slasherfilm te nemen en er een uiterst slimme en onvergetelijke ervaring van te maken.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Satoshi Kon

Productiejaar

1997

Productieland(en)

JP

Lengte

82 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Kaboom 2023

Noteer 30 maart t/m 2 april in je agenda: dan heb je de kans om je onder te dompelen in de wereld van animatie tijdens Kaboom Animation Festival in Eye! Het festival is t/m 2 april ook online te volgen.

Lees meer
campagnebeeld Kaboom 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.