NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Pi (Darren Aronofsky, US 1998)

Pi

Pi

Darren Aronofsky / US, 1998 / 85 min.

Een geniale wiskundige breekt zich het hoofd over het patroon van het oneindige getal pi. Wie het doorziet vindt niet alleen de sleutel tot de schepping maar kan ook de beurskoersen voorspellen. Aronofsky's spannende debuut leverde hem de regieprijs van het Amerikaanse Sundance-festival op. Badlands-keuzefilm van Rossella Nisio, Jemima de Jonge en Daniël Ernst.

poster Pi (Darren Aronofsky, US 1998)

De jonge wiskundige Max Cohen (Sean Gullette) heeft na een zonnesteek een dwangmatige obsessie met patronen in numerieke reeksen. Op zijn kamertje in Chinatown ontdekt hij dat het universum en alles daarin uit spiralen is opgebouwd. Steeds meer mensen krijgen belangstelling voor zijn denkbeelden, zowel een firma op Wall Street als een groep chassidische joden die hopen dat Max' formule hen de ware naam van hun god zal openbaren.

Geleid door zijn neurose en waanbeelden vindt Max het getal dat de sleutel is om de wereld te begrijpen. Zowel de chassieden als de kapitalisten zitten Max op de hielen, terwijl hij letterlijk zijn door migraine gepijnigde hoofd breekt om zowel de materiële als de spirituele ordening van het universum te ontdekken.

Mentale wanorde

Darren Aranofsky maakte zijn thriller voor slechts 60.000 dollar. In korrelige zwart-witbeelden schept Aronofsky de perfecte sfeer voor het verbeelden van de mentale wanorde van z’n hoofdpersonage, die juist orde zoekt in de chaos. De zenuwachtige soundtrack benadrukt zijn paranoia en is van de hand van componist Clint Mansell, die later ook de muziek componeerde van Black Swan (2010) en The Wrestler (2008) van Aronofsky.

Vertoning in het Badlands-programma, waarin opkomend filmtalent inspirerende debuutfilms kiest.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Darren Aronofsky

Productiejaar

1998

Productieland(en)

US

Originele titel

Pi

Lengte

85 min.

Taal

Engels, Hebreeuws

Drager

DCP

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands, illustratie © Isa Grütter
still uit Pi (Darren Aronofsky, US 1998)
still uit Pi (Darren Aronofsky, US 1998)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.