Skip to content
NLEN
Paul de leeuw kl

Pijnbank, De

Theo van Gogh / NL, 1998 / 86 min.

Zwetende mannen die elkaar de strot afbijten in een warme kamer, dat zag Theo van Gogh voor zich toen hij het scenario van De pijnbank las. Jack Wouterse is een bankmedewerker die door nieuw management (Roeland Fernhout) ontslagen wordt. Hij weigert en de zaken lopen flink uit de hand.

Poster 10

De pijnbank volgde op Van Goghs successen 06 (1994) en Blind Date (1996). Hij nam de film zonder overheidssteun in twaalf dagen op, niet gehinderd door al te veel bemoeienis en jeugdige opstandigheid. Achteraf kwam kritiek op het scenario van cabaretier Justus van Oel, maar was er wel lof voor het spel van Wouterse, Fernhout, Eric van Sauers en een opvallend ingetogen Paul de Leeuw. Toch bleef het publiek thuis.Volgens filmcriticus Dana Linssen maakte De pijnbank in retrospectief duidelijk wat Van Goghs basisthematiek was: de beslissende machtsstrijd tussen mensen. Tussen mannen en vrouwen, maar op een fundamenteler niveau tussen jager en prooi. Linssen: “Van Gogh liet haarscherp zien dat slachtoffers soms net zo opportunistisch als machthebbers zijn.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

1998

Productieland(en)

NL

Originele titel

Pijnbank, De

Lengte

86 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.