NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still Plan Delta (Bob Visser, NL 1989)

Plan Delta

Plan Delta

Bob Visser / NL, 1989 / 92 min.

Nederlandse sciencefiction zoals je die nog nooit hebt gezien: Plan Delta stijgt op, terwijl de wereld verdrinkt, met muziek van postpunk-band Tuxedomoon.

poster Cinema Ecologica in Eye Filmmuseum

Een fantasievol, gestileerd en een onvergetelijk beeld van het duistere toekomstbeeld van de jaren tachtig. In het decor van Deltaplan-werkeiland Neeltje Jans leven rond het jaar 2300 twee groepen mensen die door de watersnoodramp van 1953 geïsoleerd zijn geraakt van andere bevolkingsgroepen.

Binnen de Deltawerken leeft de rijke elite. De inwoners van Plan Delta zijn hun vruchtbaarheid verloren. Ze lopen zwijgend en doelloos rond. De armen leven als sloebers buiten de dijken, maar praten wel met elkaar, zijn lichamelijker en vruchtbaar. Op een dag nemen de rijken een arme vrouw mee naar hun stad.

Plan Delta valt op door het originele script en de uitstekende dialogen, de theatrale vormgeving en prachtige kostuums, compleet met eighties androgyne schmink. De locatie van de Deltawerken is creatief ingezet. De scifi-beelden zijn aangevuld met archiefbeelden van de watersnoodramp. Regisseur Bob Visser maakte in de jaren tachtig Neon TV (VPRO).

Tuxedomoon

Postpunk-band Tuxedomoon maakte de soundtrack en speelde destijds live bij de opnames van Plan Delta. Deze band toerde in 1980 door Europa en verhuisde naar New York, waar ze te zien waren in de film Downtown 81. In 1987 maakte de band de soundtrack van de Wim Wenders-film Wings of Desire. In 1988 keerden ze terug naar Rotterdam, waar ze meewerkten aan Plan Delta.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Bob Visser

Productiejaar

1989

Productieland(en)

NL

Originele titel

Plan Delta

Lengte

92 min.

Taal

Nederlands

Drager

16mm

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Why in Eye

Bob Visser projecteert de watersnoodramp in de toekomst met deze film die een instant klassieker had moeten zijn.

Anna Abrahams
programmeur Eye

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.