Skip to content
NLEN
still uit Playtime (Jacques Tati, FR 1967)

Playtime (70mm)

Jacques Tati / FR, 1967 / 125 min.

Tati’s magnum opus: Monsieur Hulot raakt verstrikt in een kil en geestdodend Parijs vol staal- en glasarchitectuur, een wereld die meer en meer ontmenselijkt. Om het afstandelijke karakter van de moderne stad te vangen, koos de regisseur voor het breedbeeld 70mm-formaat.

poster Playtime (Jacques Tati, FR 1967)

Tati koos niet voor niets voor het brede 70mm: hij filmde voornamelijk totaalshots, waarin de personages lijken te verdrinken. Voor de opnamen liet Tati in de buurt van Parijs een filmstad bouwen, ‘Tativille’. Hij investeerde zijn volledige kapitaal in de productie, maar zag zijn inspanningen destijds miskend door filmcritici en publiek. De bescheiden rol van Monsieur Hulot en de ambities van Tati (‘Ik pleit voor het individu in een wereld die meer en meer ontmenselijkt’) vielen niet in goede aarde. Nu wordt Playtime algemeen erkend als Tati’s meesterwerk.

Hoewel Jacques Tati (1907-1982) gedurende zijn leven slechts zes films maakte (onder andere Jour de fête, Mon oncle) wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse filmmakers, auteur van een tijdloos oeuvre en bovenal een groot komiek. Hij was zowel regisseur, hoofdrolspeler, schrijver als producent van zijn films.

Het financiële echec van Playtime betekende bijna het einde van Tati's carrière. Daarna maakt Tati nog twee films: het in Nederland opgenomen Trafic (1971) en Parade (1974). Enige jaren voor zijn overlijden ontving hij een César voor zijn volledige oeuvre. Zijn inventieve gebruik van geluid en visuele details is van invloed geweest op tal van filmmakers, zoals Paul Thomas Anderson en Alex van Warmerdam.

Vertoning op 70mm uit de collectie van Eye.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Jacques Tati

Productiejaar

1967

Productieland(en)

FR

Originele titel

Playtime (70mm)

Lengte

125 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

GEEN DIALOOG

Drager

70mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Playtime (Jacques Tati, FR 1967)
still uit Playtime (Jacques Tati, FR 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.