Skip to content
NLEN
5 7

Porto da Minha Infância

Manoel de Oliveira / PT, FR, 2001 / 92 min.

Manoel de Oliveira overleed in april dit jaar op 106-jarige leeftijd. Dit is een van zijn meest persoonlijke films waarin hij terugkijkt op zijn kinderjaren in de stad Porto. De film is in Nederland nooit uitgebracht – EYE heeft wel een print aangekocht voor de collectie en vertoont die nu als in memoriam.

Poster 36

Charmante, rijke film van de nestor van de Portugese cinema, gemaakt toen Porto in 2001 culturele hoofdstad van het jaar was. Hij wekt het Porto uit zijn jeugd tot leven aan de hand van zijn eigen, soms nagespeelde herinneringen, de meest simpele herinneringen die het dichtst bij de stad staan. Oliveira: 'Ik beschouw de film als een documentaire, maar om het niet te laten verzanden in een soort fotoalbum, moest ik af en toe iets reconstrueren. Wat overblijft zijn herinneringen aan een soort leven en aan beelden van een vervlogen tijd, die hoewel ze met mij te maken hebben, uiteindelijk geen autobiografie vormen.'

Het Filmmuseum, de voorganger van EYE, heeft in het verleden veel films van De Oliveira uitgebracht (Os canibais, Je rentre à la maison, Belle toujours). EYE heeft een print van Porto da minha infância aangekocht voor de collectie en vertoont die nu als in memoriam van een eigenzinnig auteur.

“…prachtig…klein maar fijn…een echte De Oliveira… (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Manoel de Oliveira

Productiejaar

2001

Productieland(en)

PT, FR

Originele titel

Porto da Minha Infância

Lengte

92 min.

Ondertiteling

FRA of NLD

Drager

35mm

1 21
2 24
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.