Skip to content
NLEN
Primer1

Primer

Shane Carruth / GB, 2004

Vier nerds in een garage vinden per ongeluk een tijdmachine uit, en besluiten hun vondst te gelde te maken. De machine met de mysterieuze krachten lijkt zich echter tegen haar makers te keren in deze lowbudget sci-fi-productie die de vroege films van David Cronenberg in herinnering roept. 

Primerposter

Regisseur Shane Carruth, zelf opgeleid als softwareontwerper, wist met zijn speelfilmdebuut meteen de aandacht te trekken; zijn labyrinthische vertelling over twee jongens die aan de haal gaan met het ruimtetijdcontinuüm won in 2004 de juryprijs van het Sundance-festival.

Carruth speelt zelf een van de jonge Willie Wortels die in een steriele buitenwijk van Dallas de wetten van de fysica naar hun hand proberen te zetten. In een Cronenberg-achtige twist blijft hun gesleutel aan de mythische teleporter – een kist met slangen, snoeren, schuifjes en tal van koelkastonderdelen – niet zonder gevolgen: verdubbeling van personages, breuken in de tijd en bizarre scèneherhalingen verstoren de logica van alledag.

Primer werd bij uitbreng ontvangen als de do-it-yourself opvolger van Kubricks 2001: A Space Odyssey en vergeleken met cinefiele hersenkrakers als Donnie Darko en Memento. Ook prees men de film als een time-warp fantasy waarin de Cronenberg-obsessie met de moraliteit van technische innovaties geestig was verwerkt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Shane Carruth

Productiejaar

2004

Productieland(en)

GB

Originele titel

Primer

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Primer2
Primer3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.