NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Prince of Muck (Cindy Jansen, NL 2021)

Prince of Muck

Bekijk trailer

Cindy Jansen / NL, 2020 / 80 min.

Op het Schotse eiland Muck scharrelt een bejaarde boer wat rond tussen zijn koeien, terwijl zijn zoon het echte werk doet. Documentairemaakster Cindy Jansen legt met veel empathie het leven vast van een man die volledig is vergroeid met zijn omgeving en de veranderingen in zijn bestaan stug probeert te negeren.

poster Prince of Muck (Cindy Jansen, NL 2021)
Ze zijn er nog: dunbevolkte gebieden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Muck, een eiland voor de Schotse westkust, is zo'n plek. De Nederlandse filmmaakster Cindy Jansen situeerde er haar documentaire over koeienboer Lawrence MacEwen. De tachtiger ziet het einde van zijn werkzame bestaan naderen en reflecteert in ontroerende dagboekfragmenten op het verleden.

De toekomst wordt belichaamd door zijn zoon Colin, die tegen de zin van zijn vader het roer wil omgooien. Colin, die niet aan de film mee wilde werken, blijft op de achtergrond, maar zijn invloed op het verhaal is groter dan zijn fysieke verschijning in het ruige, majesteuze landschap.

Dit is, zoals Jansen zelf zegt, een film over nalatenschap. Over het erven van land, van een levenswijze en van een manier van werken die door een jongere generatie niet meer vanzelfsprekend wordt omarmd. Het conflict tussen vader en zoon geeft haar film een pijnlijk melancholieke lading.

Details

Regisseur

Cindy Jansen

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Prince of Muck

Lengte

80 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Prince of Muck (Cindy Jansen, NL 2021)
still uit Prince of Muck (Cindy Jansen, NL 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.