Skip to content
NLEN
still uit Professione: reporter (The Passenger) (Michelangelo Antonioni, IT/ES/FR 1975)

Professione: reporter

Michelangelo Antonioni / FR, IT, US, ES, 1975 / 119 min.

Antonioni richt de virtuoos bediende camera op verslaggever David Locke (Jack Nicholson), die een guerrillabeweging onderzoekt. De cynische, door de wol geverfde, verveelde reporter neemt de identiteit van een overleden mede-hotelgast over en begint een nieuw leven.

poster Professione: reporter (The Passenger) (Michelangelo Antonioni, IT/ES/FR 1975)
Michelangelo Antonioni maakte drie speelfilms buiten Italië: Blow-up (1965), Zabriskie Point (1970) en Professione: reporter – met een onderkoeld acterende Jack Nicholson in de hoofdrol van de doorgewinterde tv-verslaggever David Locke. Hij trekt door Europa, belaagd door geheimagenten, wapenhandelaren en een mysterieuze architectuurstudente (Maria Schneider); de reis eindigt in een hotel bij Almeria, Spanje.

Het is vooral de slotscène die de film zijn klassieke status bezorgde: een 'onmogelijk' shot van zeven minuten lengte, als filosofisch commentaar op het fictieve oog van de camera en de positie van de toeschouwer in de bioscoopstoel. De film werd in Cannes onderscheiden met de Gouden Palm.

Spoorloos

Professione: reporter lijkt een thriller – er er wordt een lijk ontdekt, iemand is spoorloos –, maar de whodunit-intrige wordt niet uitgewerkt. Antonioni gebruikt de gebeurtenissen uitsluitend om Lockes gemoedstoestand uit te diepen. “Het uitgangspunt is pure Hitchcock, de uitwerking op en top Antonioni”, schreef een journalist.

Vertoning op 35mm uit de collectie van Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1975

Productieland(en)

FR, IT, US, ES

Originele titel

Professione: reporter

Lengte

119 min.

Taal

Engels, Spaans, Frans, Duits

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Professione: reporter (The Passenger) (Michelangelo Antonioni, IT/ES/FR 1975)
still uit Professione: reporter (The Passenger) (Michelangelo Antonioni, IT/ES/FR 1975)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.