Skip to content
NLEN
still Promised Land Installation (Imran Channa)

Promised Land Installation

Imran Channa / NL, 2022

Wat is de relatie tussen koloniale beelden van landschappen en videogames? Hoe kunnen beelden instrumenten van dominantie worden? Promised Land laat je navigeren door verlaten landschappen die Imran Channa nauwgezet ontwierp op basis van films uit voormalig Nederlands-Indië in de Eye-collectie. De toegang is gratis.

poster Imran Channa's Promised Land Installation (Eye on Art)

Imran Channa's Promised Land is een videogame die óók een film is. Die film ontrolt zich wanneer je als speler met veel interactie door de omgeving navigeert en je eigen verhaal creëert, zonder dat er een specifieke taak of duidelijke verhaallijn is.

Met dit werk zoekt Channa de grenzen op van de verschillende verbeeldingen door een archief. Hij maakt zich zorgen om de mogelijkheid om in de toekomst voorwaarden te scheppen voor archiefmateriaal, vooral binnen het tijdperk en het discours van het 'digitale donkere tijdperk'.

Channa creëerde een super-utopisch land op basis van de beperkte informatie uit het archiefmateriaal. Het landschap is hier een metafoor voor verschillende ideologische doeleinden, dat zowel mooi als vervreemdend is.

Over Imran Channa
Channa ontwikkelde deze installatie tijdens zijn aanstelling als Eye Artist-in-Residence 2021/2022. Channa is een Pakistaanse beeldend kunstenaar die woont en werkt in Pakistan en Nederland. Channa werkt met verschillende media (installaties, tekeningen, schilderijen, digitale kunst, bewegend beeld en beeldhouwkunst). Hij vestigt de aandacht op de ingrediënten die nodig zijn voor het proces van documentatie, waarbij hij benadrukt hoe geschiedenis wordt vastgelegd, gekaderd en gefabriceerd via fotografie, archeologie en literatuur. Channa is geïnteresseerd in de rol die deze processen spelen in de perversie van kennis en de constructie van het bewustzijn.

Het Eye Artist and Scholar-in-Residence-programma wordt gesponsord door Ladies Eye en FC Waterboys. Speciale dank gaat uit naar Sony en het Mondriaan Fonds.

Te zien van 5 - 11 september 2022

Details

Regisseur

Imran Channa

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

still Promised Land Installation (Imran Channa)
still Promised Land Installation (Imran Channa)
still uit Allegory of Cave Men (Imran Channa)

Eye on Art avond

Eye's Artist in Residence Imran Channa presenteert 7 september de werken die hij heeft gemaakt gebruik makend van de Eye-collectie. Met vertoning van Channa's lange speelfilm Allegory of Cave Men, een inleiding door Lex ter Braak en een gesprek onder leiding van senior curator Mark Paul Meyer van Eye.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.