Skip to content
NLEN
Janet leigh anthony perkins zwbewerkt

Psycho

Alfred Hitchcock / US, 1959 / 109 min.

Freudiaanse horror bij uitstek, dit sinistere verhaal rond een oplichtster, een gestoorde moteleigenaar en een douche. Hitchcock achtte Psycho een van zijn ‘amusantste’ films. ‘Ik was geschokt toen ik merkte dat mensen het allemaal heel serieus namen.’ Met Anthony Perkins en Janet Leigh.

Psycho

Marion Crane (Leigh) ontvlucht halsoverkop de grote stad na 40.000 dollar te hebben gestolen van haar baas. Omdat hevige regen haar het zicht beneemt, stopt ze bij een motel dat gerund wordt door de wat verlegen Norman Bates (Perkins). Ze let niet op zijn hints (“We all go a little mad sometimes”) en neemt nietsvermoedend een verfrissend en van alle zonden zuiverend stortbad, in een van de beroemdste moordscènes uit de filmgeschiedenis (opgenomen vanuit zeventig verschillende camerastandpunten). Marions zuster en een verzekeringsdetective nemen het op zich om de sporen van de moord te volgen.

Bernard Herrmann componeerde de indringende muziek. In een recent opgedoken BBC-interview uit 1964 stelt Hitchcock dat het publiek de film verkeerd had begrepen. “Ik vond het verhaal vooral amusant. De hele film was voor mij een grote grap. Ik was geschokt toen ik merkte dat mensen het allemaal heel serieus namen.”

Op 13 augustus viert EYE de 115e geboortedag van Alfred Hitchcock met zeldzame trailers uit de EYE-collectie en twee van zijn favoriete films, Shadow of a Doubt (16.30) en Psycho (19.15). In de EYE Shop zijn dvd”s, boeken en andere Hitchcock-artikelen met korting te koop en is er een feestelijke traktatie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1959

Productieland(en)

US

Originele titel

Psycho

Lengte

109 min.

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.