Skip to content
NLEN
still uit Putney Swope (Robert Downey, US 1969)

Putney Swope

Robert Downey / US, 1969 / 84 min.

Deze satirische aanval op de Amerikaanse reclamewereld van regisseur Robert Downey is een cultfenomeen. Een kersverse voorzitter van een reclamebureau vervangt de witte bestuursleden door Black Power-activisten. Anarchistische komedie, met een reeks fake commercials als hilarisch hoogtepunt.

poster Putney Swope (Robert Downey, US 1969)

Putney Swope is de enige zwarte man in het bestuur van een groot reclamebureau in Madison Avenue, die na de dood van de voorzitter tot diens opvolger wordt gekozen. Per ongeluk, omdat de alle bestuursleden op hem hebben gestemd in de vaste veronderstelling dat niemand anders dat zou doen. Swope (gedubt met de stem van de regisseur, wat een bijzonder vervreemdend effect heeft) hernoemt het bedrijf Truth and Soul, Inc. en richt met veel plezier een ravage aan.

De kersverse voorzitter ontslaat de witte bestuursleden, behalve een, en vervangt ze door Black Power-activisten. Hij wijst grote klanten als sigaretten-, drank- en oorlogsspeelgoedfabrikanten de deur. Een van de medewerkers steekt een pot met bankbiljetten in de fik. De film is vooral een anarchistische komedie, met een reeks fake commercials als hilarisch hoogtepunt. De satire heeft een schare fans onder wie Paul Thomas Anderson, Joel & Ethan Coen en Chris Rock.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Downey

Productiejaar

1969

Productieland(en)

US

Originele titel

Putney Swope

Lengte

84 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)
still uit Putney Swope (Robert Downey, US 1969)
still uit Putney Swope (Robert Downey, US 1969)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.