Skip to content
NLEN

Cristian Mungiu / RO, FR, BE, SE, 2022 / 127 min.

Cristian Mungiu’s nieuwste film is een fascinerende bespiegeling over de menselijke aard. Als Matthias terugkeert naar zijn ouderlijk huis in Transylvanië is zijn geboortedorp in oproer tegen de komst van buitenlandse arbeiders: achterdocht, afgunst en woede doen hun intrede. 

poster R.M.N. (Christian Mungiu, RO 2022)
Matthias heeft besloten zijn baan in Duitsland op te zeggen om bij zijn achtjarige zoontje Rudi te kunnen zijn. Terug in Transylvanië blijkt er van de landelijke rust weinig meer over. De dorpelingen kijken met scheve ogen naar de komst van drie arbeiders uit Sri Lanka die Csilla, Matthias’ ex-geliefde, heeft aangetrokken om haar te helpen in de bakkerij.

In R.M.N. kijkt de gelauwerde Roemeense regisseur naar de effecten van globalisering en de leegloop van wat ooit als een van de randgebieden van Europa gold. Tradities raken vergeten, regio’s worden overeind gehouden door de instroom van EU-subsidies. Ook in Matthias’ geboortedorp in Transylvanië – de streek die Hongarije na WOI verloor aan Roemenië – zijn de meeste jonge mensen weggetrokken, het zijn de nieuwe have nots die hun plaats innemen.

Botsing

Mungiu schildert een fascinerend, kleurrijk en schurend portret van het leven in een multi-etnische streek waar niet alleen de geschiedenis sporen heeft getrokken, maar ook de hedendaagse EU-politiek en –waardenset vergaande invloed uitoefent op het leven van de bewoners.

R.M.N, schreef Mungiu, "laat de atavistische behoefte zien om je te identificeren met een groep en iedereen van buiten met reserve en achterdocht te bekijken". Niets menselijker dus dan willen vasthouden aan wat je kent en terugschrikken voor de chaos van het nieuwe, zegt Mungiu die zijn verhaal omschrijft als “een botsing tussen de oude en nieuwe tijd”.

...Mungiu’s beste film in jaren...geen enkele film laat zo haarscherp zien waar de Nederlandse politieke frustraties vandaan komen...meesterlijk...briljant...zo goed...enorm gelaagd... (De Filmkrant)

...indrukwekkend...Prachtig...Superieur geregisseerd... (***** VPRO/Cinema.nl)

...adembenemend...wervelend... (***** Trouw)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Cristian Mungiu

Productiejaar

2022

Productieland(en)

RO, FR, BE, SE

Originele titel

R.M.N.

Lengte

127 min.

Taal

Roemeens, Hongaars, Duits, Engels, Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit R.M.N. (Christian Mungiu, RO 2022)
still uit R.M.N. (Christian Mungiu, RO 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.