NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Ratcatcher (Lynne Ramsay, GB 1999)

Ratcatcher

Ratcatcher

Lynne Ramsay / GB, FR, 1999 / 94 min.

Glasgow, midden jaren zeventig: James groeit op een arme wijk, onder harde omstandigheden, maar laat de moed niet zakken, Speelfilmdebuut in documentaire stijl van vrouwelijke regisseur Lynne Ramsay, zelf geboren in Glasgow.

poster Ratcatcher (Lynne Ramsay, GB 1999)
Ratcatcher schetst het leven van de Schotse puber James, tijdens de staking van de vuilnismannen van Glasgow, zomer 1973. Hij woont in een buurt die in Nederland zou worden betiteld als achterbuurt, probleemwijk, Vogelaarwijk of krachtwijk.

Nadat hij per ongeluk betrokken raakt bij de verdrinking van een vriend, trekt James zich terug in z’n eigen wereld. Wat er is gebeurd vertelt hij aan niemand. Ondertussen droomt hij van een betere woning voor zijn familie en ontmoet verschillende excentrieke types.

Droge humor

Regisseur Lynne Ramsay filmt het leven van James in rauwe beelden, onsentimenteel en met veel droge humor. Het resultaat is een realistisch en poëtisch verhaal over een jongen die zelf zijn weg moet zoeken in moeilijke omstandigheden.

Lynne Ramsay is geboren en getogen in Glasgow. Haar speelfilmdebuut ging in première in Cannes en werd geroemd om de compromisloos documentaire wijze waarop een arm Schots milieu werd neergezet.

Ratcatcher is een van de debuutfilms die is te zien in Badlands, Eye's programma over nieuwe filmtalenten en de makers die hen inspireren.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Lynne Ramsay

Productiejaar

1999

Productieland(en)

GB, FR

Originele titel

Ratcatcher

Lengte

94 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands, illustratie © Isa Grütter
still uit Ratcatcher (Lynne Ramsay, GB 1999)
still uit Ratcatcher (Lynne Ramsay, GB 1999)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.