NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Reelbadarabs

Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People

- Jhally / US, 2006 / 50 min.

De filmgeschiedenis kent een ​​lange reeks van vernederende stereotypen van Arabieren - van bedoeïenenbandieten en onderdanige maagden tot sinistere sjeiks en gewapende 'terroristen'. Deze kritische documentaire pleit voor een ander verhaal.

1080x1795 trembling landscapes

In veel films is 'de Arabier' een eendimensionale karikatuur, door filmmakers bij voorkeur opgevoerd als schurk of als hansworst, een comic relief voor de goedkope grap. Deze documentaire ontleedt een duister deel van de filmgeschiedenis dat vrijwel onbesproken is geweest vanaf de vroegste jaren van de stille film tot de grootste Hollywood-blockbusters van vandaag.

Auteur Jack Shaheen bekeek meer dan duizend films en zag zo een ​​lange reeks van vernederende beelden van Arabieren - van bedoeïenenbandieten en onderdanige maagden tot sinistere sjeiks en gewapende 'terroristen', en biedt zo inzicht in de oorsprong van deze stereotiepe beelden.

bekrompen blik

Shaheen laat zien dat deze vooroordelen over de Arabieren en de Arabische cultuur inmiddels ingeburgerd zijn. En toont aan hoe die bekrompen blik allerlei effecten heeft gehad op het Amerikaanse binnen- en buitenlandse beleid. Deze kritische documentaire pleit voor een ander verhaal dat recht doen aan de Arabische geschiedenis en cultuur.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

- Jhally

Productiejaar

2006

Productieland(en)

US

Originele titel

Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People

Lengte

50 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Trembling Landscapes

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Lees meer
Ali Cherri, The Disquiet
Reel bad arabs
Reel bad arabs1