NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Reenactment 05

Reenactment

Reenactment

Lucian Pintilie / RO, 1969 / 100 min.

In de tweede helft van de jaren zestig leek Roemenië onder Ceausescu een wat liberalere koers te gaan varen. Een van de regisseurs die de grenzen van de artistieke vrijheid verkenden was Lucian Pintilie. Zijn cynisch-komische Reenactment uit 1969, waarin verhulde kritiek op de autoriteiten doorklonk, werd nog geen maand na de première uit roulatie gehaald.

Poster reenactment

In Reenactment (ook wel Restauration) worden twee vrienden gestraft voor openbare dronkenschap. Ten behoeve van een voorlichtingsfilm over alcoholmisbruik doen ze hun vechtpartij voor de camera nog eens dunnetjes over. De goede verstaander begrijpt dat voor de makers van het filmpje niet de volksgezondheid vooropstaat, maar het onder de duim houden van de burger. Dit is geen voorlichting maar een waarschuwing.

brood en spelen

Voordat de twee jongens met elkaar gedwongen op de vuist gaan, dwaalt Pintilie's camera geregeld af naar personages buiten de filmploeg, zoals naar een meisje in een bikini en een ganzenhoedster. Gejuich uit een nabijgelegen voetbalstadion kan worden uitgelgd als bijval van een onverschillige massa, die met brood en spelen tevreden wordt gehouden. Wie Reenactment aanvankelijk voor een komedie versleet, weet nu wel beter.

cannes

Het lot van de film was snel bezegeld. In eigen land binnen een maand in de ban gedaan, werd Reenactmentin 1970 vertoond op het filmfestival van Cannes. In afwezigheid van de maker, die later zou onthullen dat de de Roemeense veiligheidsdienst Securitate de Franse uitnodiging had onderschept en zoekgemaakt. Inmiddels geldt de film als een klassieker en zijn maker als de godfather van de Roemeense New Wave.

Dominique Nasta geeft op 9 januari een inleiding bij de film (voertaal: Engels). Nasta schreef enkele boeken over de Roemeense cinema en is professor Filmstudies aan de Université Libre in Bruxelles.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Lucian Pintilie

Productiejaar

1969

Productieland(en)

RO

Originele titel

Reconstituirea

Lengte

100 min.

Taal

Roemeens

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still uit Rainbow Bubbles (Iosef Demian, RO 1982)
Reenactment 02
Reenactment 04