NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Eyeshadow: Repo Man + Smudged

Repo Man + Smudged

Eyeshadow

Een klassieker van toen met de bandjes van nu: Smudged, chaosformatie uit Rotterdam, laat je dansen op ruige repeterende krautrock met hypnotische synth en fuzzy gitaar, ná Alex Cox’ punkklassieker Repo Man. “The life of a repo man is always intense.”

poster Repo Man (Alex Cox, US 1984)
Wat is een ‘repo man’? Het antwoord is even eenvoudig als rechtvaardig: wie z’n auto niet afbetaalt moet ‘m weer inleveren – bij een ‘reposession man’, in dit geval niemand minder dan Harry Dean Stanton (Bud) en repoman-in-opleiding Emilio Estevez (Otto).

Jonge punker Otto gaat achter de eigenaar aan van een niet afbetaalde Chevrolet Malibu – goed voor zo’n 20.000 resterende dollar en mét verrassende lading in de kofferbak…

Alex Cox’ speelfilmdebuut, een mix van sociale satire en sciencefiction, groeide vrijwel meteen uit tot cultfilm - niet in het laatst door het laconieke optreden van Harry Dean Stanton, die ook in de meest bizarre situaties zijn pokerface behoudt. De soundtrack is een staalkaart van de punkbeweging, met decibeldoorgepompte nummers van onder meer Black Flag, Circle Jerks en Iggy Pop.

Opzwepend

De Rotterdamse chaosformatie Smudged houdt na de film de fakkel brandend met een live optreden. Verwacht high energy ruige krautrock met hypnotische synth, fuzzy gitaar en opzwepende ritmes. De band is wel ’s vergeleken met The Prodigy en Underworld, maar is vooral Smudged: Bart Hoogvliet, Mink Steekelenburg, Ajuna Vlasblom en Victor Heijink. Uit Rotterdam.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alex Cox

Productiejaar

1984

Lengte

101 min.

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Eyeshadow

Al sinds de uitvinding van de film beïnvloeden en versterken cinema en muziek elkaar. Reden voor Eye om de nieuwe serie Eyeshadow te starten waarin een uitgekiende combinatie van deze twee centraal staat.

Lees meer
campagnebeeld Eyeshadow
still uit Repo Man (Alex Cox, US 1984)
Smudged

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.