Skip to content
NLEN
Repulsion1

Repulsion

Roman Polanski / GB, 1965

Roman Polanski's eerste grote speelfilm is een sinistere verkenning van paranoia en seksuele obessie. Een jonge vrouw weert avances van mannen af en sluit zich op in een appartement, waar waanbeelden haar geest gijzelen. Favoriete film van Theo van Gogh, aan wie EYE een retrospectief wijdt.

Repulsionposter

Carol (Catherine Deneuve) woont bij haar zus in Londen. Carol vertrouwt de wereld en de mannen niet: iedere man die het appartement binnenkomt beschouwt ze als potentiële verkrachter, ook de minnaar van haar zus. Als ze alleen achterblijft in het appartement sluit ze zich op en verliest ze zich in waanbeelden.Polanski toont Carols getroebleerde psyche in beklemmende zwartwitbeelden, waarvan de beroemde scène met de uit de muur schietende grijpgrage handen iconisch is geworden. Gérard Brach tekende voor het scenario.Repulsion – door Polanski zelf overigens beschouwd als zijn minst geslaagde film – geldt al heel lang als klassieker in het psychohorrorgenre. Naar verluidt zou Van Gogh zich door de zwartwitfilm hebben laten inspireren voor Charley, waarin twee vriendinnen mannen verleiden en vervolgens vermoorden. De angst van vrouwen voor mannen en omgekeerd – met de daaruit volgende eeuwige machtsstrijd – lijkt een van favoriete thema”s in Van Goghs filmoeuvre.Over Polanski zei Van Gogh: “Mijn grote favoriet is trouwens niet Fassbinder, maar Polanski… niet alles van Polanski hoor, maar Repulsion en Chinatown, dat is toch te mooi voor woorden.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Roman Polanski

Productiejaar

1965

Productieland(en)

GB

Originele titel

Repulsion

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Repulsion2
Repulsion3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.