Skip to content
NLEN
Beeld life and death of colonel blimp

Restored & Unseen: The Life and Death of Colonel Blimp

Michael Powell / GB, 1942 / 164 min.

Winston Churchill was in het oorlogsjaar 1943 'not amused' door Powell & Pressburger's satire over het Britse leger. Van de eerste film in Technicolor van het legendarische filmduo waren jarenlang alleen ingekorte versies te zien en dan nog vaak in zwart-wit. The Life and Death of Colonel Blimp werd in 2011 gerestaureerd in de oorspronkelijke lengte, dankzij inspanningen van filmmaker en cinefiel Martin Scorsese. Wat vertelt de film ons anno 2020 over de Britse identiteit?    

Poster life and death of colonel blimp the

De satire volgt generaal Clive Wynne-Candy (Roger Livesey) vanaf zijn koppige, eigenwijze jonge jaren als soldaat, via de Boerenoorlog tot de donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog, waar hij dient als een oudere generaal aan het thuisfront in het gebombardeerde Londen. Candy's persoonlijke tragedie is op het liefdesvlak: de vrouw van wie hij houdt (Deborah Kerr) verliest hij met zijn welnemen aan zijn beste vriend (Anton Walbrook), een Duitse soldaat. Deze twee mensen die het meest voor hem betekenen, verschijnen steeds weer opnieuw in verschillende vormen, zijn hele leven lang.

Het legendarische filmduo Powell & Pressburger realiseerde met hun productiemaatschappij The Archers tussen 1943 en 1951 veertien films, waaronder klassiekers als A Matter of Life and Death (1946), Black Narcissus (1947) en The Red Shoes (1948).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michael Powell

Productiejaar

1942

Productieland(en)

GB

Originele titel

Restored & Unseen: The Life and Death of Colonel Blimp

Lengte

164 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Life and death of colonel blimp the eye filmmuseum 1
Life and death of colonel blimp the eye filmmuseum 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.