Skip to content
NLEN

Marina Abramovic / US, 2017 / 60 min.

Performancekunstenaar Marina Abramović maakt zich zorgen over het klimaat en nodigt je uit met haar mee te denken. Haar avatar zit in een grote glazen tank die langzaam gevuld wordt met water: door contact te maken kun je het peil van het water beïnvloeden en de avatar redden van de verdrinkingsdood. Vierde aflevering van Xtended, het virtual reality-programma van Eye.

poster Xtended 2018

Marina Abramovićs Rising gaat in op de effecten van klimaatverandering door toeschouwers actief getuige te laten zijn van de stijgende zeespiegel. Met een VR-headset op betreden de kijkers een intieme virtuele ruimte, waar ze oog in oog komen te staan ​​met de kunstenaar: staand in een glazen tank wenkt ze de bezoeker terwijl de tank zich langzaam vult met water, vanaf haar middel tot haar nek.

Gebruikers worden uitgenodigd contact te maken met de virtuele Abramović, en raken vervolgens omringd door een indrukwekkend tafereel van smeltende poolijskappen. Abramović spoort kijkers aan na te denken over het effect van hun handelen; ze vraagt ons te kiezen of we haar wel of niet laten verdrinken: als we beloven rekening te houden met het milieu, zal het water in de tank dalen.

Lichaam als canvas

Marina Abramovićs baanbrekende carrière als performer heeft altijd het tijdsaspect tot uitgangspunt genomen; in haar werk is zowel haar eigen lichaam als dat van het publiek het doek waarop gewerkt wordt. Ze heeft voortdurend grenzen verlegd met real time performances die tot de standaard zijn uitgegroeid van hedendaagse performancekunst. Rising brengt de aanwezigheid van de kunstenaar naar een andere dimensie.

​​Realistisch uitziende avatar

Voor Rising hebben medewerkers van Acute Art de unieke gezichtsuitdrukkingen van de kunstenaar vastgelegd om een ​​realistisch uitziende avatar te kunnen maken. Rising maakt het gebruikers van vrijwel overal ter wereld mogelijk rechtstreeks met de kunstenaar communiceren en omarmt nieuwe technologie in een poging om de aanwezigheid van de kunstenaar virtueel door te geven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Marina Abramovic

Productiejaar

2017

Productieland(en)

US

Originele titel

Rising

Lengte

60 min.

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye © Tibor Dieters

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Rising (Marina Abramović) (Xtended VR)
still uit Rising (Marina Abramović) (Xtended VR)

Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.