Skip to content
NLEN
Casbah4

Rock the Casbah

Laïla Marrakchi / MA, FR, 2013 / 100 min.

De komst van een rebelse zus uit Amerika zet een driedaags begrafenisritueel op zijn kop. Niemand van de rouwenden kan zichzelf langer verschuilen in dit humoristische drama met een nagenoeg geheel vrouwelijke cast. Marrakchi maakt deel uit van een nieuwe generatie Arabische vrouwelijke filmregisseurs, wier werk nu in EYE is te zien.

Poster 53

Zomer in Tanger. Een upper class-familie komt drie dagen bijeen in het ouderlijk huis na de dood van de vader (Omar Sharif), om herinneringen levend te houden en hun verlies te delen, zoals de islamitische traditie voorschrijft. De vrouwen verlaten de stranden en verruilen hun badpak voor een djellaba en begrafeniskleding. Er ontstaat niet alleen consternatie als blijkt dat de betreurde niet meer heeft achtergelaten dan zijn vrouwen, ook de komst van Sofia, de jongste dochter, zet de boel op zijn kop. Deze actrice, die vooral rollen van terroristen in Amerikaanse series speelt, arriveert uit New York na een aantal jaren van afwezigheid. De verloren dochter zoekt naar een manier om af te rekenen met haar zussen. Haar komst verstoort de gevestigde orde die al zo lang door de patriarch in stand is gehouden. De hysterie die vervolgens ontstaat zorgt ervoor dat elk van deze vrouwen zichzelf niet langer kunnen verschuilen.

Regisseuse Laïla Marrakachi werd bekend door haar film Marock (2005), die geselecteerd werd voor de Un Certain Regard-sectie in Cannes.

Details

Regisseur

Laïla Marrakchi

Productiejaar

2013

Productieland(en)

MA, FR

Originele titel

Rock the Casbah

Lengte

100 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Cinema 1
Rock the casbah
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.