Skip to content
NLEN
Anthony mccall campagnebeeld you and i horizontal 2005 photograph by blaise adilon

Rondleiding tentoonstelling Anthony McCall Solid Light Films

EYE presenteert van 28 september t/m 30 november de eerste solotentoonstelling in Nederland van de Britse kunstenaar Anthony McCall. Op de openingsdag van de expositie vindt in het kader van het AAA-festival een rondleiding plaats die een sublieme ervaring kan opleveren.

Anthony mccall campagnebeeld you and i horizontal 2005 photograph by blaise adilon

Sinds de jaren zeventig heeft McCall een opmerkelijk oeuvre opgebouwd dat bestaat uit tekeningen, performances en grote installaties die hij solid light films (films van massief licht) noemt. Hoewel minimalistisch van vorm is het effect van de solid light films maximaal: een lijfelijk voelbare magie. De werken van Anthony McCall zijn niet onder te brengen in afgebakende categorieën als “sculptuur” of “film”. Door zijn werken in een museumzaal te presenteren daagt McCall de bezoeker uit zich in die ruimte tot de bewegende lichtsculpturen te verhouden. De in nevelen gehulde zaal versterkt de intieme lichamelijke ontmoeting tussen de toeschouwer en de solid light film. Er ontstaat een “zachte” atmosfeer waarin toeschouwer en werk kunnen samensmelten. McCalls ontwikkeling is in de tentoonstelling te volgen vanaf de vroege solid light films tot de latere digitaal vervaardigde installaties.

Tot slot is Travelling Wave te zien – of beter: te beleven. Dit werk bekleedt een unieke plek in McCalls werk omdat het louter uit klank bestaat.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.