Skip to content
NLEN
still uit Round Midnight (Bertrand Tavernier, FR/US 1986)

Round Midnight

Bertrand Tavernier / FR, US, 1986 / 133 min.

Saxofonist Dale Turner gaat naar Parijs om zijn problemen de baas te worden. Turner – geïnspireerd op Lester Young – wordt gespeeld door de legendarische jazzmuzikant Dexter Gordon: jazzgeschiedenis en jazzfictie ontmoeten elkaar in Bertrand Taverniers bitterzoete ode aan de jazz.  

poster Round Midnight (Bertrand Tavernier, FR/US 1986)
Dale Turner, New Yorkse jazzmuzikant, worstelt met een verslaving en reist af naar Parijs om schoon schip te maken. De lichtstad is eind jaren vijftig thuishaven van meer zwarte muzikanten die het racisme in de VS ontvluchten en het gebrek aan erkenning van de jazz als serieuze kunstvorm beu zijn.

In Parijs raakt Turner (Gordon), een uitgeblust, melancholisch muzikaal genie, goed bevriend met een fan, jazzrecensent Francis Paudras, die Turner helpt op het rechte pad te blijven. We volgen Turner tijdens optredens en zien hoe hij zijn zelfdestructieve gedrag de baas probeert te worden.

Intrigerende mix

Bertrand Tavernier maakte met Round Midnight een bitterzoete ode aan de jazz en een intrigerende mix van jazzgeschiedenis, -fictie en -mythologie.

Tenorsaxofonist Dexter Gordon kruipt in de huid van het fictieve personage Dale Turner dat gemodelleerd is naar de levens van jazzpianist Bud Powell en saxofonist Lester Young, terwijl de setting van de Parijse clubs in de jaren vijftig – onderdeel van de existentialistische mythologie van de rive gauche – nauwkeurig is gekopieerd.

Voor de (Oscarwinnende) score tekende Herbie Hancock, die in de film in een cameo is te zien met jazzmusici als Wayne Shorter, Tony Williams en Ron Carter: het legendarische Miles Davis Quintet uit de jaren zestig. Alle muziek in de film werd – tamelijk uniek – live gespeeld. Op de soundtrack nummers van o.a. Thelonious Monk, Charlie Parker, Bud Powell en Dexter Gordon.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Bertrand Tavernier

Productiejaar

1986

Productieland(en)

FR, US

Originele titel

Autour de minuit

Lengte

133 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
Een abstracte illustratie met links een figuur in een trilby-hoed die piano speelt en rechts een figuur die saxofoon speelt. (campagnebeeld All That Jazz (© René Gast & Yvonne Kroese (wallstories.org)))
still uit Round Midnight (Bertrand Tavernier, FR/US 1986)
still uit Round Midnight (Bertrand Tavernier, FR/US 1986)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.