Skip to content
NLEN
Saboteur3 0

Saboteur + Aventure Malgache

Robert Cummings en Priscilla Lane spelen de hoofdrollen in deze oorlogfilm over een Amerika dat onder vuur ligt: van de Japanners, nazi’s en verraders aan het thuisfront.  Hitchcocks bijdrage aan de strijd tegen het Kwaad, met muziek van Charles Prévin en Frank Skinner. Eerste film voor Universal Studio.

Poster 4

Saboteur ging op 24 april in première in de VS, ruim drie maanden na de aanval op Pearl Harbor. Robert Cumming speelt de rol van fabrieksarbeider Barry Kane; hij wordt – ten onrechte – ervan beschuldigd een explosie te hebben veroorzaakt in een vliegtuigfabriek. Op de vlucht door de VS komt hij achter een complot: de rijkste happy few spannen samen om via terreur Roosevelts regering ten val te brengen. De mooie blondine Pat (Priscilla Lane) staat de onschuldige Barry bij.

Hitchcocks eerste film voor Universal Studio was bedoeld als bijdrage aan de Amerikaanse oorlogspropaganda, de beoogde hoofdrolspelers waren Gary Cooper en Barbara Stanwyck. De visueel overdonderende ontknoping vindt plaats boven op het Vrijheidsbeeld.

Vooraf Aventure Malgache, een van de twee 35mm-films van een half uur die Hitchcock in 1944 draaide voor de Geallieerden. De film, een eerbertoon aan het Franse verzet, was bedoeld voor vertoning in bevrijd Frankrijk.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
Saboteur4
Saboteur2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.