Skip to content
NLEN
Sacro2

Sacro GRA

Gianfranco Rosi / IT, FR, 2013 / 93 min.

Dat Rome meer is dan toeristische pleisterplaats en herinnering aan het verleden, laat Gianfranco Rosi zien in de opmerkelijke documentaire Sacro GRA. Rosi volgt de levens van een aantal inwoners rond de ringweg van Rome, de ‘Grande Raccordo Annulare’, de hel van asfalt, beton en staal waar honderdduizenden auto’s dagelijks overheen razen.

Sacroposter

Rome”s rafelrand, waar het socialewoningbouwbeton pijn aan de ogen doet en het verkeerslawaai de trommelvliezen teistert, lijkt mijlenver verwijderd van het La dolce vita-gevoel. In Rosi”s eeuwige stad botsen de auto”s op de mensen. Mensen die merkwaardig verstilde levens leiden.

We zien een palingvisser aan het werk in de Tiber, oude Romeinse hoeren op een parkeerplaats, ambulancebroeders op weg naar een ongeluk en een verarmde heer van stand, sigaar rokend in bad. Intussen bindt een bomendokter van gemeentewege de strijd aan met een groenvretend kevertje.

Vernieuwende onderzoekjournalistiek

Documentairemaker Gianfranco Rosi (1964) trok eerder de aandacht met documentaire El Sicario, Room 164 (2010), het schokkende relaas van een huurmoordenaar die twintig jaar lang voor een Mexicaanse drugsbaron werkte.

Voor zijn vernieuwende vorm van onderzoeksjournalistiek op de rand van feit en fictie ontving Rosi al de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek. Als eerste documentairemaker kreeg de regisseur de Gouden Leeuw van het filmfestival van Venetië toegekend. Sacro GRA krijgt nu zijn Nederlandse première.

Details

Regisseur

Gianfranco Rosi

Productiejaar

2013

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

Sacro GRA

Lengte

93 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Sacro1
Sacro3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.