NLEN

voor alle dagen

in alle talen

Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)

Sakamoto's Sound

Eye on Sound

Een avond gewijd aan popster turned eigenzinnig filmcomponist Ryuichi Sakamoto. Tijdens het Holland Festival gaat zijn muziektheaterproductie Time in première. In Eye zijn films te zien waarvoor Sakamoto de muziek schreef; op de slotavond proberen  we aan de hand van fragmenten, gesprekken met gasten én live muziek Sakamoto's oeuvre dieper te doorgronden.

Holland Festival x Eye

Ryuichi Sakamoto (Tokio, 1952) brak in de jaren 70 wereldwijd door met zijn baanbrekende elektro-popband Yellow Magic Orchestra en heeft solo een aantal invloedrijke avant-garde elektro-platen gemaakt. Hij maakte zijn debuut als filmcomponist met Merry Christmas Mr. Lawrence (1983, met David Bowie) en schreef muziek voor films als The Last Emperor (Bernardo Bertolucci, 1987) en The Revenant (Alejandro González Iñárritu, 2015), maar ook voor ‘kleinere’ films als Tony Takitani (Jun Ichikawa, 2004) waarvoor de muziek minstens zo interessant is.

De afgelopen twintig jaar maakte Sakamoto ook een aantal interdisciplinaire werken (opera, dans). Verstilling en het verstrijken van de tijd zijn steeds belangrijkere thema’s in zijn muziek geworden, met als recente hoogtepunt het jubelend ontvangen piano/ambient album 'async' (2017). Tijdens het Holland Festival 2021 vindt de première plaats van Time, een woordloze muziektheaterproductie waarvoor Sakamoto nieuwe muziek schreef.

Vrijelijk bewegen

Op deze slotavond gaan we dieper in op Sakamoto's oeuvre als samenhangend geheel. Er zijn weinig muzikanten die zich zo vrijelijk bewegen tussen uiteenlopende genres: ironische j-pop, gloomy new-wave, orkestrale filmmuziek, ambient en ingetogen solo-pianostukken, glitchy sample-elektronica, wereldmuziek en musique concrète.

Sommige soundtracks wijzen duidelijk vooruit naar veel later werk, andere grijpen terug op eerder werk. Ook zijn er fases aan te wijzen in Sakamoto's artistieke identiteit die al dan niet parallel lopen aan de artistieke tijdgeest. Met live muziek, fragmenten, voordrachten en gesprekken.

Reeds bevestigde gasten (meer TBA)

Frank Scheffer, Jimmi Jo Hueting

Programma

  • Frank Scheffer

    Frank Scheffer geldt als specialist op het gebied van inventieve en avontuurlijk vertelde muziekdocumentaires, waarin de associatieve montage een grote rol speelt. Hij maakte films over componisten als Pierre Boulez en John Cage, een trilogie over Frank Zappa en een film over het genie Brian Eno. Momenteel werkt hij een aan documentaire over het laatste werk van Sakamoto. Met live muziek door een gelegenheidsband o.l.v. Jimmi Jo Hueting (1991, Nijmegen).

  • Jimmi Jo Hueting

    Jimmi Jo Hueting maakte als jazzdrummer deel uit van de bands Benjamin Herman kwartet, Bonsai Panda, Bart Wirtz, het Dick de Graaf kwartet, Clod! en 4B2M. Naast zijn vaste formaties speelt Jimmi met het New Rotterdam Jazz Orchestra, het Nederlands Blazers Ensemble, Jasper van 't Hof en Jasper Blom. Naast deze activiteiten leidt Jimmi zijn soloproject Jo Goes Hunting. Hij componeerde ook muziek voor dansvoorstellingen van Dans Ateliers en Ishdanscollectief, en voor verschillende installaties in musea en korte films. Ook in theater werkte hij als componist en live musicus in het Bochum Schauspielhaus. Met daarnaast: Daniël Eskens - bas, Thierry Castel - toetsen, Thijs Havens - gitaar.

Details

Lengte

105 min.

Originele titel

Sakamoto's Sound

Onderdeel van

Holland Festival 2021

Eye besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de de associate artists van het Holland Festival 2021. Tijdens Holland Festival gaat Time in première; een onconventionele, woordeloze opera die Sakamoto samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani maakte. Zeven omringende programma’s rond Sakamoto's rijke oeuvre zijn in juni te zien in het filmmuseum.

Lees meer
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)
Frank Scheffer

Frank Scheffer

Jimmi Heuting  ©Nick Helderman

Jimmi Heuting ©Nick Helderman

In samenwerking met

Holland Festival logo black