NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Researchlabs 2021: Sandberg

Sandberg Institute: Landscapes

Terwijl ‘jij’ vanaf een brug van het landschap geniet Kijken mensen van bovenop een toren naar ‘jou’Duizenden zoals ‘jij ’ staan op de brug en kijken naar dezelfde lucht maar genieten op een andere manier, van ontelbare verdiepingen kijken mensen naar ‘jou’ en zien één landschap.

Poster Researchlabs 2021 Sandberg Institute

1 Tao Yang - Buiten de lange gang

’s Avonds ging ik vanuit Amsterdam naar Den Bosch om een vriend te bezoeken, ik weet niet meer of het vrolijk, verdrietig, opwindend of saai was, maar buiten achter het raam zijn de bomen, wolken, vogels en gebouwen schemerig, donker en stil, zoals de vormen voordat ik kwam.

2 Pam Virada - Wolken verduisteren en waaien dan weg II

Door een verband te leggen met Hauntology, waar geesten geboren worden uit het collectieve trauma, verkent het werk de representaties van de Chinese diaspora via verhalen over animisme, geesten en onverklaarbare materie die buiten de ratio om naast het gewone leven bestaan. Met behulp van tekens en metaforen onthullen deze verhalen gelokaliseerde overtuigingen en cultuur via macro- en micro-vertellingen van plaatselijke ervaringen.

3 Jae Pil Eun- Blauwe maan

In het project nodigde Jae Tao uit om een operavoorstelling te maken. Zij maken gebruik van een vertelling in Aziatische stijl, bekend van Kabuki en Chinese opera. Deze zeer abstracte vorm van vertellen richt zich voornamelijk op geluid en licht. Op het ritme van het geluid van trommels en van spotlights komen twee mensen dichterbij of nemen afstand.

4 Kyulim Kim - In Transit

De video-installatie is een intelligente weerspiegeling van de locatie van Het Hem als een munitiefabriek en begint met een denkbeeldige gebeurtenis waarbij een kunstwerk op het terrein wordt gebracht. De handeling wordt belichaamd in een scène die zich afspeelt bij de laadpoorten van het gebouw, van waar de kogels ooit werden verzonden, speculerend op de relatie tussen hedendaagse ruimtes voor de logistieke bevoorradingsketen en het transport van kunstwerken.

5 Emirhakin - Wie gaat er dood als ik mezelf dood?

Met 'Wie gaat er dood als ik mezelf dood?’ onderzoekt Emirhakin de krassen die de heersende machtsstructuren hebben achtergelaten op de menselijke integriteit. Deze performance ontleedt de elementen van de Turkse politiek via de verplichte militaire dienst en zoekt een antwoord op de vraag: ‘Wie ben ik?’

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

56 min.

Voertaal

Engels

Onderdeel van

Researchlabs

In 2012 bescheiden begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks eendagsfestival: Best of Researchlabs viert zijn tienjarig bestaan met een optreden van de anarchistische band LUza CULT, de vertoning van de winnende film en nieuw werk van drie eerdere Researchlab-winnaars.

Lees meer
Campagnebeeld Researchlabs 2021