NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Scarred hearts 01 photo credit silviu ghetie

Scarred Hearts

Radu Jude / RO, DEUZE, BE, FR, 2016 / 141 min.

Scarred Hearts is een roman van de Roemeen Max Blecher (1909-1938), die leed aan een toentertijd ongeneeslijke vorm van tbc aan de ruggengraat. In de verfilming van Radu Jude probeert Blechers alter ego Emanuel in een sanatorium aan de Zwarte Zee er het beste van te maken. Ondertussen staat de wereld aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Poster scarred hearts

Anders dan de Roma uit Aferim!, de film die Jude een jaar eerder maakte, is Emanuel niet het slachtoffer van maatschappelijke ongelijkheid, maar het slachtoffer van zijn eigen zieke lichaam. Zoals gezegd houdt hij er de moed in. Tussen de pijnlijke behandelingen door is er zelfs een poging tot het bedrijven van de liefde, die dankzij een gipsen harnas weer op een andere manier voor ongemak zorgt. En voor een geestig intermezzo zorgt.

stijlkeuze

Jude's camera kijkt in meest statische shots schijnbaar onbewogen toe hoe Emanuel zich door zijn lijdensweg heen worstelt. Het is een stijlkeuze die de regisseur zowel kritiek als lof opleverde. Variety oordeelde dat Jude de kijker emotioneel op afstand zet; De Filmkrant prees de afwezigheid van melodrama en sentimenteel effectbejag. Een opmerking van cameraman Marius Panduru gaf voor Jude de doorslag: 'Als er niets beweegt, waarom zou de camera dan wel bewegen?'

ijzeren garde

Buiten het sanatorium is ondertussen van alles in beweging. Nieuws over de IJzeren Garde, een fascistische beweging die zich schuldig maakt aan moordpartijen onder Joden en andere tegenstanders, bereikt via de radio de patiënten. Alsof Emanuel, zelf Joods, al niet genoeg heeft aan de ziekte die hem sloopt.

Regisseur Radu Jude is op 12 januari aanwezig bij de voorstelling van Scarred Hearts. Filmjournalist Andrej Gorzo gaat dan met hem in gesprek (voertaal: Engels).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Radu Jude

Productiejaar

2016

Productieland(en)

RO, DEUZE, BE, FR

Originele titel

Inimi cicatrizate 

Lengte

141 min.

Taal

Roemeens, Duits

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still uit Rainbow Bubbles (Iosef Demian, RO 1982)
Scarred hearts 04 copyright mihai chitu 0
Scarred hearts 02 photo credit silviu ghetie