Skip to content
NLEN
The selfish giant photo agatha a

Selfish Giant, The

Clio Bernard / GB, 2013 / 91 min.

Vrije bewerking van het gelijknamige korte verhaal van Oscar Wilde volgt  twee kinderen uit een achterstandswijk die in de ban raken van een malafide ijzerhandelaar.

Selfishgiantposter

Verbluffend goed geacteerd sociaal-realistisch drama in de stijl van Ken Loach” Kes, Lynne Ramsays Ratcatcher en Andrea Arnolds Fish Tank is onthaald als een van de beste Britse films van dit jaar.

The Selfish Giant blaast nieuw leven in een fabel van Oscar Wilde, The Selfish Giant (1888), over een zelfzuchtige reus die kinderen uit zijn hof van Eden wegjaagt, waarna de lente nooit meer terugkeert. Regisseur Clio Barnard vertaalt Wildes korte verhaal naar een mistroostige achterstandswijk in het Engelse Bradford. Hier ontmoeten de 13-jarige, hyperactieve Arbor en zijn beste vriend, de gepeste goedzak Swifty, de cynische en hebzuchtige ijzerhandelaar Kitten, voor wie ze metaal gaan verzamelen met behulp van paard en wagen. Als de uitzuiger Kitten Swifty een baantje aanbiedt als jockey bij illegale paardenraces, voelt Arbor zich buitengesloten.

spanningen tussen vrienden

De spanningen tussen de twee vrienden lopen op, tot een tragisch voorval iedereen voorgoed verandert. Het postindustriële landschap waar de jongens hun toekomst in eigen handen proberen te krijgen is lyrisch in beeld gebracht door cameraman Mike Eley (Marley, Touching the Void)…onvergetelijk gespeeld…film die barst van het leven.

“ Prachtig en hartverscheurend ***** Het Parool

“ …visuele talent en verbluffende acteursregie ***** De Volkskrant

“ …Naast Barnards fijne genuanceerde blik is het ook de jonge Conner Chapman die met volkomen naturel spel de kijker voor zich weet te winnen. Innemend en begrijpelijk… **** De Telegraaf

Details

Regisseur

Clio Bernard

Productiejaar

2013

Productieland(en)

GB

Originele titel

Selfish Giant, The

Lengte

91 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.