Skip to content
NLEN
still uit Shara (Naomi Kawase, JP 2003)

Shara

Naomi Kawase / JP, 2003 / 100 min.

Een gezin van vier woont in het oude centrum van Nara. Op de dag tijdens het Jizo-festival, in de bedwelmende hitte van de midzomer, verdwijnt een van de tweelingjongens plotseling, alsof hij in rook is opgegaan. Poëtisch, subtiel en mysterieus drama over rouw.

poster Shara (Naomi Kawase, JP 2003)

Bij de VR-ervaring Missing Pictures, waarin Naomi Kawase vertelt over haar nooit-gemaakte romantische komedie Oh Debu, laat Eye Shara zien. De tweelingbroers Shun en Kei zijn samen aan het spelen wanneer Kei op mysterieuze wijze verdwijnt. Vijf jaar later schildert Shun, nog dagelijks achtervolgd door wat er is gebeurd, een portret van zijn verloren broer. Terwijl zijn ontluikende vriendschap met zijn vriendin Yu hechter wordt, veranderen de kronkelende straatjes van Nara – de geboorteplaats van Naomi Kawase – in een psychologische web waarin Shuns verleden en de toekomst samenkomen. De climax van de film is onvergetelijk: een zeven minuten durende scene met een opzwepende traditionele dans in stromende regen tijdens het Jizo zomerfestival in Nara (het geboortedorp van Kawase). Winnaar FIPRESCI-prijs op het Locarno Film Festival.

In Eye zijn ook Naomi Kawase's The Mourning Forest, Still the Water, An en True Mothers te zien.

'Kawase's verhaal is verteld. Op sobere, indrukwekkende en overrompelende wijze' (de Filmkrant)

'Poëtisch en mysterieus... Met een adembenemende, minuten durende, schitterend gefotografeerde regendans met opzwepende muziek' (VPRO Cinema)

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Naomi Kawase

Productiejaar

2003

Productieland(en)

JP

Originele titel

Sharasojyu

Lengte

100 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In de VR-ervaring Missing Pictures leiden Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen.

Lees meer
Een computergegenereerde illustratie met een oudere figuur en een kind op de achterste rij van een bioscoop. Op het scherm wordt een martial arts gevecht getoond, het kind in de bioscoop houdt een zwaard omhoog dat de film op het scherm weerspiegelt. (campagnebeeld Xtended: Missing Pictures; still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building))
still uit Shara (Naomi Kawase, JP 2003)
still uit Shara (Naomi Kawase, JP 2003)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.