Skip to content
NLEN
Shaun1 1

Shaun the Sheep

Onbekend / GB, 2007 / 60 min.

Na een paar uitstapjes met Amerikaanse productiemaatschappijen keert het Britse Aardman Animations terug naar zijn Europese wortels. In Shaun the Sheep Movie zet het inmiddels beroemd geworden animatieschaap de boel op stelten in de grote stad, met alle gevolgen van dien. De klei-animaties zijn verbluffend, de humor heerlijk Brits absurd. Voor de liefhebbers vertoont EYE het Engelse origineel.

2wtmxwk4ud

Schaap Shaun, het wereldberoemde animatiekaraktertje uit de Wallace & Grommit-film A Close Shave en de lang lopende tv-serie Shaun the Sheep, kreeg van de makers van Aardman een hele film toebedeeld. En ook daarin gaat het er weer hilarisch en ontregelend aan toe, want Shaun maakt het dol – zo dol als een intelligent wollig beest het maar kan maken.

Met herdershond Bitzer en de kudde trekt Shaun naar de grote stad om hun baas, de vrijgezelle Boer terug te vinden: die is z”n geheugen kwijtgeraakt en moet gered worden, een niet eenvoudige taak voor de rebelse Shaun en z”n vrienden, die ook nog ”s op de hielen worden gezeten door een overijverige dierenvanger. Al snel volgen de avonturen en verwikkelingen elkaar op en neemt pure slapstick de overhand….

Shaun the Sheep Movie werd geschreven en geregisseerd door Richard Starzak – Aardman-medewerker van het eerste uur – en Mark Burton, die eerder als scenarist optrad voor de mega animatieproducties Chicken Run en Madagascar.

De twee kozen voor typisch Britse absurde humor en gaven veel aandacht aan de techniek van de klei-animatie, het echte knutselhandwerk, waarin de tot in de puntjes uitgewerkte details doorslaggevend zijn voor de geloofwaardigheid van de geanimeerde personages.

Van deze film wordt ook de Nederlandse versie Shaun het schaap de film vertoond.

“…hoogstandje…ambachtelijke precisie en bewonderenswaardige aandacht voor toon, timing en detail…grappig, ontwapenend…heel fijn… (**** NRC Handelsblad)

“ ..grootse charme…beste ontsnappingstruc uit de filmgeschiedenis… (**** De Volkskrant)

“…kostelijke ironie…feest van vooral visuele humor…onuitputtelijke bron van vermaak…Geweldig… (**** De Filmkrant)

Details

Regisseur

Onbekend

Productiejaar

2007

Productieland(en)

GB

Originele titel

Shaun the Sheep

Lengte

60 min.

Drager

35mm

Shaun2
Shaun5 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.