Skip to content
NLEN
Shirley visions of reality still 1 0

Shirley: Visions of Reality

Gustav Deutsch / AT, 2013 / 92 min.

Regisseur Gustav Deutsch en art director Hanna Schimek tijdens hun Masterclass op 26 mei in EYE.

Shirleyvisionsposter 0

Deutsch brengt met Shirley – Visions of Reality een gestileerde ode aan Edward Hopper. De personages bewegen zich in heel precieze reproducties van Hoppers beroemde schilderijen zoals Office at Night, Western Motel en A Woman in the Sun. Hopper zelf haalde inspiratie uit de film noir: in doeken als New York Movie en Intermission verwees hij rechtstreeks naar de cinema. De beroemde Amerikaanse schilder beïnvloedde op zijn beurt weer filmmakers als Alfred Hitchcock, Jim Jarmusch, Martin Scorsese en Wim Wenders.

De scherpe lijnen, minimalistische compositie en uitgesproken kleuren en lichtval van Hoppers schilderijen zijn exact nagebootst in Deutsch” nieuwste film, de eerste speelfim van de found footage-auteur. Hierin wil de politiek geëngageerde actrice Shirley (Stephanie Cumming) de roerige moderne Amerikaanse geschiedenis te beïnvloeden. Net als in haar rollen wil ze de werkelijkheid bevragen, vormgeven en veranderen: ze is woedend over politieke repressie, maar blijft hoop koesteren. In korte flitsen van radioberichten komen de grote historische gebeurtenissen voorbij, van de Grote Depressie, de Tweede Wereldoorlog, het McCarthy-tijdperk en rassenconflicten tot aan het Kennedytijdperk en de burgerrechtenbeweging.

“ …alles klopt exact…even verrukkelijk als vervreemdend resultaat…fabuleus uiterlijk…magisch…prachtig… zachte bedwelmende zomerdroom (**** De Volkskrant)

“ Veel meer dan levende schilderijen…meer dan prachtig… (**** NRC Handelsblad)

“ Wonderlijk mooi.... buitengewoon fraaie stilering... Een langzaam naderbij sluipende stille ontroering… (**** De Filmkrant),

Details

Regisseur

Gustav Deutsch

Productiejaar

2013

Productieland(en)

AT

Originele titel

Shirley: Visions of Reality

Lengte

92 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Shirley visions of reality still 2 0
Shirley visions of reality still 3 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.