Skip to content
NLEN
header Kieslowski: Short Working Day + Factory

Short Working Day + Factory

Krzysztof Kieślowski: Short Working Day + Factory

Een Poolse partijsecretaris zit vast terwijl een woedende menigte zich buiten verzamelt, in Kieślowski's Short Working Day. Kieślowski begon zijn carrière met het maken van documentaires, met vooraf een mooi voorbeeld daarvan: de ultieme bureaucratie in Factory. 

poster Kieslowski: Short Working Day + Factory
Films in dit programma:

Programma

 • Inleiding

  Met Engels gesproken inleiding door cultuurhistoricus Iwona Guść. Zij studeerde Neerlandistiek aan de Universiteit van Wrocław (Polen) en promoveerde vervolgens op de geschiedenis van Poolse film en censuur aan de Universiteit van Groningen. Zij werkt nu als docent geschiedenis aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • still uit Factory (Fabryka) (Krzysztof Kieslowski, PL 1971)

  Factory (Krzysztof Kieślowski, PL 1971, 17')

  Een doorsnee werkdag in de tractorfabriek van Ursus. De fabriek kan zijn productiequotum niet halen omdat er een tekort is aan zo'n beetje alles: apparatuur, onderdelen, enzovoort. Men stuurt papierwerk rond, vraagt vergunningen aan, houdt talloze vergaderingen , maar er lijkt geen uitweg te zijn uit de vicieuze cirkel van misverstanden en bureaucratie – de linkerhand weet niet wat de rechterhand doet. Zoals een van de bestuursleden zegt: “De bureaucratie in dit land staat elke oplossing in de weg”. Toch moeten de arbeiders hun quotum halen.

 • still uit Short Working Day (Krzysztof Kieslowski, PL 1995)

  Short Working Day (Krzysztof Kieślowski, PL 1981, 73')

  Een dramatisering van de arbeidersprotesten in juni 1976 in Radom, gezien vanuit het perspectief van de plaatselijke secretaris van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij. Die partijsecretaris zit vast in het hoofdkwartier terwijl een woedende menigte zich buiten verzamelt om te protesteren tegen forse verhogingen van de voedselprijzen door de overheid. Geproduceerd in 1981, maar pas in 1996 commercieel uitgebracht.

Details

Regisseur

Krzysztof Kieślowski

Productiejaar

2023

Lengte

94 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Taal

Pools

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
Een vrouw op een blauwe achtergrond, een man en vrouw op een witte achtergrond en een man en vrouw op een rode achtergrond herinneren aan de Franse vlag in een verwijzing naar Kieslowski's beroemde Trois couleurs-filmtrilogie (campagnebeeld De Films van Kieslowski)
still uit Short Working Day (Krzysztof Kieslowski, PL 1995)
still uit Factory (Fabryka) (Krzysztof Kieslowski, PL 1971)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.