NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Silent waters eye filmmusejm 2

Silent Waters

Sabiha Sumar / PK, FR, DE, 2003 / 99 min.

Onverschrokken stelt Sabiha Sumar de intolerantie en positie van vrouwen in haar moederland Pakistan aan de kaak. De opnamen en montage vonden plaats onder moeilijke omstandigheden, maar Sumar was vastberaden. Met haar film wil ze vooral de onafhankelijke Pakistaanse cinema nieuw leven inblazen.

Poster silent waters eye filmmuseum

Onder het bewind van president-generaal Zia-ul-Haq (van 1977 tot 1988) vond in Pakistan een strenge islamisering plaats. De bloeiende commerciële filmindustrie werd weg gecensureerd, om van onafhankelijke artistieke producties nog maar te zwijgen.

stiekem verliefd

Silent Waters speelt zich af tijdens deze roerige periode en volgt het leven van Aïcha, een vrouw van in de veertig die in Charki woont. Haar weduwepensioen vult ze aan met het geven van koranlessen aan de meisjes uit haar dorp. Ook zorgt ze met veel toewijding voor haar zoon, de 18-jarige Salim. Salim is stiekem verliefd op de mooie Zoubida, die uit een rijke familie komt.

geheimen

Wanneer een groep Sikh-pelgrims op bedevaart komt in Charkhi, neemt Aïcha's leven een wending. De intolerantie van het fundamentalisme doet zich voelen; zowel Salim als Aïcha krijgen ermee te maken, zeker wanneer ondraaglijke geheimen over Aïcha's verleden aan het licht komen.

Silent Waters kreeg de hoofdprijs van het filmfestival Locarno, de Gouden Luipaard. Kirron Kher kreeg er de prijs voor Beste actrice. [bron: IFFR]

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Sabiha Sumar

Productiejaar

2003

Productieland(en)

PK, FR, DE

Originele titel

Silent Waters

Lengte

99 min.

Taal

Punjabi, Urdu

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP, 35mm

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
Silent waters eye filmmusejm 3
Silent waters eye filmmusejm 4