NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

So long my son eye filmmuseum01

So Long, My Son

Xiaoshuai Wang / CN, 2019 / 185 min.

In het begin van de jaren tachtig vormen Liyun en Yaojun een gelukkig stel. Het regime heeft net de eenkindpolitiek ingesteld als een tragische gebeurtenis hun leven op zijn kop zet. Dertig jaar lang probeerden ze er het beste van te maken, terwijl hun lot almaar meer verstrengeld raakte met dat van het hedendaagse China.

Poster so long my son eye filmmuseum

Twee gezinnen groeien vanaf de jaren ”80 samen op tijdens de revolutionaire hervormingen in China. Hun wegen scheiden na het verlies van een kind tijdens een tragisch ongeluk. Te midden van een land in ontwikkeling blijken families, vriendschappen, liefde en het lot ook aan veranderingen onderhevig te zijn. Beide gezinnen zijn na al die jaren uit elkaar gegroeid, maar ze zoeken nog steeds naar de waarheid en hopen de tragedie eindelijk te kunnen verwerken. Soms kan het echter een leven lang duren voordat men klaar is om vaarwel te zeggen.

zilveren beer

Regisseur Wang Xiaoshuai won met zijn films al vele prijzen, zoals The Days (1993), Frozen (als Wu Ming, 1995), So Close to Paradise (1997), Beijing Bicycle (2000), Drifters (2003), Shanghai Dreams (2005) en 11 Flowers (2011). Een deel van zijn films wordt door het maatschappijkritische karakter geboycot in China. Ook So Long, My Son is kritisch maar is vooral een realistisch epos dat een impressie geeft van de grote veranderingen die de Chinese samenleving kenmerken, verteld op het niveau van de gewone man. Zowel de hoofdacteur als -actrice werden op het filmfestival van Berlijn bekroond met de Zilveren Beer.

“...grote emotionele resonantie...aangrijpend... hartbrekend...geweldig...knap... (**** NRC Handelsblad)

“...treffend...diepmenselijke tragiek...meesterschap... Ontroerende, volkomen overtuigende rollen... (**** De Volkskrant)

“...mooie, subtiele spel...ontroerend...Heel knap... (**** Trouw)

Details

Regisseur

Xiaoshuai Wang

Productiejaar

2019

Productieland(en)

CN

Originele titel

Di jiu tian chang

Lengte

185 min.

Taal

Chinees

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

So long my son eye filmmuseum02
So long my son eye filmmuseum03