NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Andrei tarkovsky solaris 1972 1

Solaris

Solaris

Andrei Tarkovski / SUHH, 1972 / 167 min.

Met Solaris begaf Andrej Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde. De regisseur liet de muziek voor zijn psychologische sciencefictionmeesterwerk maken door componist Eduard Artemyev. 

Poster solaris eye filmmuseum

Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken. De bemanning van het ruimteschip cirkelt om de 'oceaanplaneet' Solaris, die in staat blijkt onbewuste angsten en herinneringen te materialiseren; astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

geen technisch exotisme

Solaris, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken; Steven Soderbergh maakte zelfs nog een remake met George Clooney. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks 2001, A Space Odyssey, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het 'technische exotisme' van de traditionele SF vermijden.

Componist Eduard Artemyev creëerde een elektronisch muzikaal landschap dat subliem het mysterieuze, amorfe landschap van de planeet Solaris reflecteert.

Nieuwe restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Andrei Tarkovski

Productiejaar

1972

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Solaris

Lengte

167 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP, 35mm

Onderdeel van

Andrei Tarkovsky

Met beeldrijke en associatieve vertellingen als Andrej Roebljov (1966), Solaris (1971), De spiegel (1974) en, vooral, Stalker (1979), verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) faam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. Eye wijdt dit najaar een solotentoonstelling en een filmprogramma aan de vermaarde filmer-mysticus en zoomt in op Tarkovski’s zoektocht naar existentiële waarheid.

Lees meer
Andrej Tarkovski's Nostalghia (SU 1983)
Andrei tarkovsky solaris 1972 2
Andrei tarkovsky solaris 1972 2b