Skip to content
NLEN
still uit Solaris (Andrej Tarkovski, SU 1972)

Solaris

Andrei Tarkovski / SUHH, 1972 / 167 min.

Met Solaris begaf Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatief en existentieel drama over menselijkheid en liefde. Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken.

poster Solaris (Andrej Tarkovski, SU 1972)

De bemanning van een ruimteschip cirkelt om de 'oceaanplaneet' Solaris. Solaris blijkt in staat – hoe vreemd het ook mag klinken – onbewuste angsten en herinneringen te peilen en te materialiseren. Dromen worden, kortom, werkelijkheid: astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Steeds duidelijker wordt dat de bemanning onder invloed is geraakt van een onbenoembare macht; de ruimteoceaan doet het onderbewustzijn van de mannen werkelijkheid worden. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

Solaris, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken; Steven Soderbergh maakte zelfs nog een remake met George Clooney. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks 2001: A Space Odyssey, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het 'technische exotisme' van de traditionele SF vermijden.

Solaris wordt op 4 oktober vertoond op 35mm, de digitale restauratie is te zien op 25 oktober.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Andrei Tarkovski

Productiejaar

1972

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Solaris

Lengte

167 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Solaris (Andrej Tarkovski, SU 1972)
still uit Solaris (Andrej Tarkovski, SU 1972)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.