NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Sonatine (Takeshi Kitano, JP 1993)

Sonatine

Sonatine

Takeshi Kitano / JP, 1993 / 94 min.

Yakuza-leider Murakawa, een van de meest gewelddadige gangsters van Tokio, trekt zich met zijn mannen terug in een schuilplaats aan zee. Daar doden ze de tijd met absurde, levensgevaarlijke spelletjes. Kitano geeft een verbluffend staaltje stoïcijns acteren weg en verpakt het verhaal in heldere, uitgewogen beelden.

poster Sonatine (Takeshi Kitano, JP 1993)

Een groot deel van Sonatine speelt zich af in een toevluchtsoord aan zee voor gangster Murakama en zijn handlangers. In deze stilistisch beeldschone scènes kijken we naar de wereld door de vermoeide ogen van Murakama. Het prachtige strand en de turquoise zee hadden een idylle kunnen zijn als het dodelijk geweld niet achter elke hoek op loer zou liggen.

Kitano wisselt gortdroge humor af met plotselinge geweldserupties. Hij laat het geweld, zoals meestal in zijn films, uitbarsten te midden van absolute stilte, waarbij de getuigen onbewogen blijven, alsof ze bevroren in de tijd zijn. Hij plaatst de handelingen in strakke kaders, vermijdt het gebruik van drukke cameratrucs en weet met zijn afstandelijkheid een voortdurende spanning op te roepen. Met Sonatine toonde Takeshi Kitano zich een overtuigend stilist, die zijn belofte in de jaren daarna meer dan waarmaakte.

Saillant detail is dat Shochiku aanvankelijk Sonatine niet buiten Japan wilde uitbrengen, omdat de film daar geflopt was, net als Kitano's eerdere films. Nadat de film in 1993 in Cannes was vertoond brak Kitano internationaal door. De meeste van zijn films werden in Nederland uitgebracht door het Filmmuseum.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Takeshi Kitano

Productiejaar

1993

Productieland(en)

JP

Originele titel

Sonatine

Lengte

94 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100 (still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951))
still uit Sonatine (Takeshi Kitano, JP 1993)
still uit Sonatine (Takeshi Kitano, JP 1993)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.