Skip to content
NLEN
still uit Soylent Green (Richard Fleischer, US 1974)

Soylent Green

Richard Fleischer / US, 1973 / 97 min.

Regisseur Richard Fleischer koos het New York van 2022 als dystopisch decor. Er wonen meer dan 40 miljoen mensen, ze houden zich in leven met een vreemde groene koek. Ondertussen gaat detective Thorn op pad om een voedingsconcern door te lichten – zijn de bestanddelen van Soylent Green werkelijk plantaardig?

poster Soylent Green (Richard Fleischer, US 1973)

New York zucht onder een voortdurende hittegolf, schoon water, zeep, groente, vlees en fruit zijn onbetaalbaar, alleen de allerrijksten in hun luxe appartementen kunnen het zich veroorloven. De rest van de New Yorkers is dakloos en hongerig en wordt van gevoed met een vreemd goedje: Soylent Green, een fabrieksmatig geproduceerde groene koek.

Hoe vegetarisch is de van overheidswege verstrekte koek? Rechercheur Thorn (Charlton Heston) gaat op onderzoek uit, bijgestaan door de bejaarde wetenschapper Sol Roth (laatste rol van Edward G. Robinson) en ontdekt de gruwelijke waarheid…

Soylent Green is een boegbeeld van de maatschappijkritische cultfilm en werd op tal van SF-festivals gedraaid; Fleischer tekent een onheilspellend beeld van de – nu niet meer zo verre – overbevolkte toekomst en de machinaties van Big Corp. Van beschaving blijft weinig over als er gevochten moet worden om het laatste voedsel.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Richard Fleischer

Productiejaar

1973

Productieland(en)

US

Originele titel

Soylent Green

Lengte

97 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)

Why in Eye

"In zijn laatste rol - hij stierf negen dagen na de opnamen - brengt Edward G. Robinson als onkreukbare wetenschapper van de oude stempel het ultieme offer." -Anna Abrahams, programmeur

still uit Soylent Green (Richard Fleischer, US 1973)
still uit Soylent Green (Richard Fleischer, US 1973)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.