Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Eyeshadow Space Is the Place Illnoledge

Space Is the Place + Illnoledge

Bekijk trailer

Eyeshadow

Illnoledge treedt op na Space is the Place, een eerbetoon aan de sf-films van de jaren vijftig en zestig, verteld in onvervalste blaxploitationstijl. Muzikant Sun Ra, geestelijk vader van het Afrofuturisme en kosmisch ziener, speelt zichzelf in deze psychedelische muziekfilm.

poster Eyeshadow: Space Is the Place + Illnoledge

Illnoledge bestaat uit broers en goede vrienden Steve Hartley en Mill Voyance. Met een rijke artistieke achtergrond en roots in West-Indië en Suriname ontwikkelden ze een te gekke eigen stijl, genaamd ‘Akan Fu’. Ze bevat elementen van reggae, afrobeat, latin en jazz. Illnoledges's muziek is intuïtief en grenzeloos; in 2019 verscheen de debuut-EP ‘The O.D.E.’, eerder toerden ze met Alain Clark. Optreden in de foyer na de hoofdfilm:

Space Is the Place

Vier decennia lang stond Sun Ra aan het roer van zijn muzikale ruimteschip. De excentrieke Afro-Amerikaanse muzikant-componist stond aan de wieg van het afrofuturisme, een soepele combinatie van zwarte muziek en sciencefiction: funk en ufo's, dub en tijdreizen, jazz en zonnewinden.

Sun Ra en zijn Intergalactic Myth-Science Solar Arkestra ontleende zijn iconografie aan de Egyptische mythologie. Het vergde een nieuwe generatie van luisteraars en muziekcritici om Ra's cosmologie een welverdiende plaats in de hedendaagse muziekgeschiedenis toe te bedelen.

Kosmische ziener

In Space Is the Place belandt de kosmische ziener Sun Ra met zijn ruimteschip (aangedreven door muziek) op aarde om zijn zwarte broeders te verheffen. “I come to you as a myth, because that”s what black people are, a myth.” Verbeelding en sociale werkelijkheid vloeien in elkaar over na zijn landing in Oakland, California, niet toevallig de bakermat en het hoofdkwartier van de Black Panthers.

Zwarte junkies en een zwarte pooier zitten Sun Ra dwars (het zijn de jaren van Shaft en Superfly), evenals twee gewelddadige blanke FBI-agenten. Buitenaards goed, deze combinatie van intergalactische bebop en funky riffs over zwarte bevrijding, extra-terrestrial activism en wat er nog meer opkomt in de steeds uitdijende geest van Sun Ra.

Details

Regisseur

John Coney Coney

Productiejaar

1974

Lengte

96 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Space is The Place (John Coney, US 1974)
Illnoledge 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.