NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Sputum (Dan Geesin, NL 2020)

Sputum

Sputum

Dan Geesin / NL, 2020 / 85 min.

Multimediakunstenaar Dan Geesin heeft een volstrekt eigenzinnige sciencefictionfilm afgeleverd over een wereld waarin de aristocratie van de Antiques heerst over de onderklasse, de Bakelites. Inzet: toegang tot de afweerstof Sputum, die bescherming biedt tegen de Bloom, een dodelijke schimmelwolk.

poster Sputum (Dan Geesin, NL 2021)
Dat de wereld met ondergang wordt bedreigd c.q. met anderhalf been al in het graf staat, is een vast gegeven in wat filmwetenschappers ‘dystopische cinema’ noemen. Ook Dan Geesin en zijn producent, collega-filmmaker Esther Rots (Kan door huid heen), hebben het thema van de nakende ondergang omarmd, maar niet zonder de kijker een sprankeltje hoop te bieden.

In een op drift geraakte samenleving – een wereld die doet denken aan de fictie van David Cronenberg en William S. Burroughs - heerst de aristocratie van de Antiques over de onderklasse van de Bakelites. Zij hebben maar een functie: het leveren van Sputum, het speeksel dat bescherming biedt tegen de Bloom, een zoemende wolk killerschimmels die de zuurstof uit de lucht rooft.

De Bakelites worden gemolken om hun speeksel te vergaren en beloond met doses ‘Rot powder’, een zwaar verslavende drug. Bakelites-rebellenleider Jimin Blyth wil zijn volk uit de knechting leiden en wordt daarbij geholpen door de overgelopen Antiques-wetenschapper Kalta Cus, voor wie Blyth valt als een blok.

Gouden Kalf

Klinkt dit ingewikkeld? Welnee, vertelde Geesin sf- en fantasyblad Schokkend Nieuws. “De plot is eigenlijk heel simpel: Uptown girl meets downtown boy.” Dat Geesin daarbij zijn kunstachtergrond niet verloochent – in 2011 won hij een Gouden Kalf voor de korte film Filmolifantenvoeten - blijkt uit zijn omschrijving van Sputum als “experimentele arthousefilm, geschreven als sciencefiction, met oog voor het grote publiek”.

Opvallend is de rol van het geluidsdesign waarvoor Geesin zijn eigen geluidstheorie inzette, genaamd ‘percussive ambiance’: hierin speelt het ritme van het menselijk hart een grote rol. Ook stuurt het geluid de vertelling; je hoort soms wat er buiten het frame gebeurt.

Details

Regisseur

Dan Geesin

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Sputum

Lengte

85 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.