Skip to content
NLEN
Stagecoach 1939 john ford 5

Stagecoach

John Ford / US, 1939 / 96 min.

Westernklassieker over outlaw Ringo Kidd (John Wayne), die ten onrechte van moord wordt beschuldigd en op zoek gaat naar de werkelijke dader – dwars door indianengebied. Spectaculaire actiescènes. Oscar voor de muziek van Boris Morros. Vertoning bij het VR-werk en de film C.S.S.C. van Paul McCarthy, die Stagecoach als inspiratie gebruikte. 

Poster stagecoach

Een bont gezelschap van heel verschillende persoonlijkheden trekt per postkoets door vijandig apacheland. In deze claustrofobische postkoets zijn ze aan elkaar overgeleverd en moeten ze samenwerken om veilig op hun gezamenlijke bestemming te bereiken. De vele avonturen onderweg kost echter een van hen het leven. John Ford wist de handelingen van de hoofdpersonages psychologisch te motiveren, waardoor hij het genre ontdeed van zijn B-filmstatus.

omgekeerde verwachtingen

Stagecoach onderscheidt zich van de westerns van het vorige decennium door de focus op personages en het sociale commentaar. Stagecoach is meer een ensemblefilm, waarbij elk personage de ruimte krijgt, zonder in al te archetypische personages te vervallen. John Ford is een van de grootste westernregisseurs van de filmgeschiedenis. Hij is zo met het genre verbonden dat hij zich aldus voorstelde: “Mijn naam is John Ford. Ik maak westerns.” Ford keert met Stagecoach de verwachtingen van het genre om, waarbij de helden- en schurkenrollen niet vaststaan. Fords eerste geluidswestern was dan ook revolutionair op alle mogelijke manieren.

Paul McCarthy

De Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy liet zich inspireren door Stagecoach voor zijn virtual-realitywerk en bijbehorende film C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach, beiden in Eye te zien.

Een kaartje voor de VR geeft bij de balie 1,50 euro korting op de films in het bijbehorende programma.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Ford

Productiejaar

1939

Productieland(en)

US

Originele titel

Stagecoach

Lengte

96 min.

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye © Tibor Dieters
Stagecoach 1939 john ford 2
Stagecoach 1939 john ford 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.