Skip to content
NLEN
still uit Still Life (Sanxia haoren) (Jia Zhang-ke, CN/HK 2006)

Still Life

Jia Zhang-ke / CN, HK, 2006 / 111 min.

In het licht van economische groei is een mensenleven is niet veel waard, in deze documentair aandoende én volstrekt surrealistisch film. De bouw van de Chinese Drieklovendam is een megalomaan project. Om de onstilbare energiebehoefte te voeden moeten miljoenen mensen verhuizen omdat hun dorpen zullen verdrinken. 

poster Still Life (Sanxia haoren) (Jia Zhang-ke, CN/HK 2006)

Over een gigantisch stuwmeer in een overweldigend landschap, getekend door drie reusachtige kloven, vaart een boot vol toeristen. Langs de randen van het meer is het leven miserabel. Hoe eenzaam kun je het hebben: een man woont letterlijk in een brug in een dorp waar met verfstroken is aangegeven tot hoe hoog het water binnenkort zal komen. In dit onttakelde landschap zijn een man en een vrouw ieder apart op zoek naar hun geliefden, om wanneer ze elkaar eindelijk hebben gevonden te kunnen zeggen dat hun relatie voorbij is.

Jia Zhang-ke (Fenyang, China, 1970) vertegenwoordigt de stem van de Chinese onafhankelijke film. Zijn films zoeken vaak de grenzen op tussen fictie en documentaire. Sociale observaties spelen hierin een grote rol. Zijn belangrijkste stijlmiddel is de lang aangehouden totaalshot. Het individu maakt altijd deel uit van een groter geheel, van een ruimte, een situatie of een tijdperk. In 2021 maakte hij voor Eye's tentoonstelling Vive le cinéma! bijvoorbeeld een nieuw werk met de alomtegenwoordigheid van surveillancecamera’s als uitgangspunt.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Jia Zhang-ke

Productiejaar

2006

Productieland(en)

CN, HK

Originele titel

Sanxia haoren

Lengte

111 min.

Taal

Chinees

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)
still uit Still Life (Sanxia haoren) (Jia Zhang-ke, CN/HK 2006)
still uit Still Life (Sanxia haoren) (Jia Zhang-ke, CN/HK 2006)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.