NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Tarde para morir joven eye filmmuseum01

Tarde para morir joven

Dominga Sotomayor Castillo / CL, BR, AR, NL, 2018 / 110 min.

De Chileense filmmaker Dominga Sotomayor gooit hoge ogen met Tarde para morir joven, een adembenemend mooi gefilmde coming of age-vertelling over de zestienjarige Sofia die, na de val van Pinochet, opgroeit in een commune aan de voet van de Andes.

Tardeparamorirjoven poster b1 lr

Chili, 1990. Na de val van dictator Pinochet lijken de Chilenen langzaam moed te vatten om hun levens opnieuw in te richten. De zestienjarige Sofia is met haar vader meeverhuisd naar een commune die zich probeert te vestigen in een afgelegen dorp, ver weg van de chaos van de stad. Sofia ontdekt haar sensualiteit, wordt verliefd op de oudere Ignacio en bekijkt het gestrande huwelijk van haar ouders door kritische ogen.

zilveren luipaard

De camera volgt Sofia en de leden van de commune tijdens de zomer van 1990, de eerste zomer waarin Chilenen kunnen genieten van de vrijheid. De groeipijnen van de hoofdpersoon lijken ook die van het nieuwe Chili te zijn.

Met Tarde para morir joven won Dominga Sotomayor (1985, Chili) als eerste vrouwelijke regisseur de Zilveren Luipaard van het Locarno Film Festival. De film kreeg ook de KNF Prijs van de Nederlandse Filmjournalisten voor Beste Nederlandse Coproductie. Sotomayor won eerder de Tiger Award van het IFFR met haar speelfilmdebuut De jueves a domingo (2012).

“...schitterend...overdondert met de bitterzoete, dromerige nostalgie die vanaf de eerste scène onder de huid kruipt... (**** De Volkskrant)

“...sfeervol...subtiele scènes...sensitieve film... (**** NRC Handelsblad)

“...de zwoele, bijna droomachtige atmosfeer is met zorg vormgegeven...betoverend...Ingetogen zonder aan uitdrukkingskracht te verliezen... (Het Parool)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Dominga Sotomayor Castillo

Productiejaar

2018

Productieland(en)

CL, BR, AR, NL

Originele titel

Tarde para morir joven

Lengte

110 min.

Taal

Spaans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

De films uit Previously Unreleased waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye, dat ook dit jaar vanaf 17 juni een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar de Nederlandse filmtheaterschermen haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
Tarde para morir joven eye filmmuseum02
Tarde para morir joven eye filmmuseum03 0