NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Taste of cement 1

Taste of Cement

Ziad Kalthoum / LB, DE, QA, SY, AE, 2017 / 85 min.

Syrische bouwvakkers in ballingschap zijn verscheurd tussen twee plekken: hun door de oorlog verwoeste huizen in Syrië en de naoorlogse wederopbouw in Libanon. Gedurfde, fantasierijke en visueel spannende winnaar van de internationale competitie op Visions du Réel. 

1080x1795 trembling landscapes

Syrische bouwvakkers bouwen in naoorlogs Beiroet een wolkenkrabber, terwijl tegelijkertijd hun eigen huis in Syrië wordt beschoten. De Libanese regering heeft een avondklok ingesteld voor de arbeiders, die daardoor opgesloten zitten op de bouwplaats. Hun enige contact met de buitenwereld is het gat waardoor ze 's ochtends naar buiten klimmen om aan een nieuwe werkdag te beginnen. Afgesneden van hun vaderland verzamelen ze zich 's nachts rond een kleine tv om het nieuws uit Syrië te volgen. Het ontbreekt hen aan de meest elementaire mensen- en arbeidersrechten, maar blijven toch hopen op een ander leven.

dromerige omwegen

Na The Immortal Sergeant maakte Ziad Kalthoum een poëtisch en observerend essay over wat het betekent om in oorlogstijd in ballingschap te leven, zonder mogelijkheden om naar huis terug te keren. Kalthoums adembenemende camerawerk, speelse montage en dromerige omwegen leiden tot een gedurfd, fantasierijk en visueel spannend werk. Voorstelling bij de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction van gastcurator Nat Muller.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ziad Kalthoum

Productiejaar

2017

Productieland(en)

LB, DE, QA, SY, AE

Originele titel

Taste of Cement

Lengte

85 min.

Taal

Arabisch

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Trembling Landscapes

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Lees meer
Ali Cherri, The Disquiet
Taste of cement 2
Taste of cement 3